8 Mart öncesi salon etkinliğimizden…

İşçi Cephesi’nden kadınlar olarak 8 Mart öncesi okur çevremizle bir araya geldik. Ana gündemimiz kadına yönelik şiddet ve tam da 8 Mart’ta mecliste ele alınacak Ailenin Korunmasına Dair Yasa Tasarısı idi.

İşçi Cephesi muhabirlerinden iki kadın arkadaşımızın gerçekleştirdiği sunumda, kadın cinayetlerinin son yıllardaki artışı ve kadınların neden öldürüldüğü üzerinde duruldu. Salonun da katkılarıyla, kadınların hayır dedikleri; üzerlerindeki baba, eş, ağabey baskılarına karşı çıktıkları için şiddet gördükleri ve mahkemelerin de katillere sistematik olarak ceza indirimleri uygulamasıyla cinayetlerde artış olduğu konuşuldu. Mahkemenin erkeği koruyan kararları eleştirilerek, kadınların takip ettiği davalarda sonucun nasıl değiştiği, örnekler verilerek açıklandı.

Ardından 2043 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa Tasarısı’nda neden kadının değil de ailenin korunduğu üzerinde duruldu. Hükümetin kadını ikinci cins, erkeği egemen kılan aile anlayışından nasıl faydalandığı anlatıldı. İkinci bölümde ise, AKP’nin yürüttüğü neoliberal politikaların kadın emeğini nasıl iş güvencesinden uzaklaştırdığı ve ucuz emek sömürüsüne açtığından bahsedildi.

Sunumun ardından, İcetto tiyatro ekibi, hepimizin bildiği çocuk masallarının kadını edilgenleştiren cinsiyetçi dilini konu alan bir mit tiyatrosu sahneledi. Oyunda özellikle Kırmızı Başlıklı Kız ve Pamuk Prenses öykülerindeki kadın kahramanların nasıl gerçekten ‘kahraman’ olacağı şekilde farklı versiyonları oynandı.

Günün sonunda geçtiğimiz yılın mitinginden görüntüler eşliğinde tüm kadın konuklar mitinge çağrıldı. Daha güçlü ve daha kalabalık bir 8 Mart için herkesle sözleşildi. O gün bizimle birlikte olamayan kadın arkadaşları da buradan birlikte kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükselteceğimiz mitinge davet ediyoruz. Erkek arkadaşlarımız da miting alanının dışından mücadelemize destek olabilirler.

Yorumlar kapalıdır.