BMC işçisi haklarını istiyor

İzmir’in Bornova ilçesi, Pınarbaşı semtindeki BMC fabrikasında çalışan işçiler 10 aydır maaş alamadıkları için direnişte.

Daha önce 150 milyon dolarlık kredi anlaşması yapan BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2 bin 300 işçisine 10 aylık ücretleri üzerinden sadece 3 bin 250’şer tl ödeme yaptı. Bunun üzerine 2012 Mayıs ayından beri ücretlerini alamayan işçiler, 10 Ocak’ta aileleriyle birlikte fabrika bahçesinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Fabrika sahibi Mehmet Emin Karamehmet, Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na üye işçilere 31 Ocak’ta ödeme yapacağını söylemesi üzerine işçiler tekrar işbaşı yaptı. Ancak belirtilen tarihte ödeme yapılmaması üzerine, “Bu işyerinde ödenmeyen ücretlerden dolayı iş bırakma eylemi vardır” yazılı pankartı fabrika duvarlarına asan işçiler direnişe geçti.

Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği ve Türk Metal Sendikası 1 no’lu şube tarafından örgütlenen direniş İzmir’deki 15 günün ardından 1500’ün üzerinde işçisiyle Ankara ve İstanbul’a doğru “Emek Yürüyüşü”ne geçtiler. 34 otobüsle İzmir’den iki kol şeklinde ayrılan işçiler güzergahları üzerindeki şehirlerde durarak o şehirlerdeki emekçilere de dayanışma çağrısında bulundular. Sık sık “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İşçiler burada Karamehmet nerede”, “Ölmek var dönmek yok” sloganları ile yola devam eden BMC işçileri kararlılıklarını her şehirde gösterdiler.

Yaklaşık bir hafta önce Ankara ve İstanbul’a ulaşan BMC işçilerini Türk-İş sendikaları yönetici ve işçileri ile emek örgütleri karşıladı. İstanbul Levent’teki BMC’nin sahibi olduğu Çukurova Holding binasının önünde yapılan eylemde Türk Metal yöneticileri BMC yönetimine 1 Mart’a kadar süre tanıdıklarını, bu tarihten sonra ödeme yapılmaması durumunda Çukurova Holding’in tüm işyerlerinde eylemler gerçekleştireceklerini söylediler. İşçilerin büyük bir bölümü Türk Metal Sendikası’nın kararı doğrultusunda İzmir’e döndüler. İstanbul’da kalan işçiler ise Çukurova Holding önünde eylemlerini sürdürüyor. BMC işçilerinin geleceğini 1 Mart’tan sonra yapacakları eylemlilikler gösterecek.

Yorumlar kapalıdır.