Sendika hakkına karşı saldırılar sürüyor

Salgına karşı mücadele adı altında alınan kararların işçi sınıfını kapsamadığını ve işçilerin yaşadığı zorlukları biliyoruz. Ama işçi sınıfı yalnızca salgının yarattığı koşullara karşı değil, aynı zamanda bu koşulları fırsat olarak gören patronlara karşı da mücadele etmek zorunda kalıyor. Tek derdi kâr olan ve bunun için her fırsatı değerlendiren patronlar yine krizi fırsata çevirme derdinde. Ve işçilerin yaşamını hiçe sayıp tüm gücüyle saldırıya geçen patronlar bunu yaparken yalnız değiller, devlet de tüm olanaklarıyla onları destekliyor.

Bu destekten de güç alan patronlar işçilerin temel hakkı olan sendikalı olmaya karşı saldırı halindeler. Özer Elektrik, Baldur Süspansiyon, Lögel Makine, Özak Tekstil, KT Deri, Systemair HSK, Gates Fabrikası, Manisa Sun Tekstil, Sinbo İşçileri, Termokar, Ekmekçioğlu Metal, PTT, Yurtiçi Kargo, Migros gibi işyerlerinde işçiler, sendikalı oldukları için baskılara, işten atmalara ve ücretsiz izin dayatmasına maruz kaldılar. Ve işçiler birçok yerde fabrika önlerinde çadır kurarak, yürüyüşler düzenleyerek, alkışlı eylemler gerçekleştirerek bu baskılara karşı mücadeleye geçtiler.

İşçilerin mücadelesine karşı hem patronlar hem de devlet tüm gücüyle saldırıyor. Ankara’ya yürümek isteyen Birleşik Metal’e üye işçiler göz altına alınıyorlar, Kocaeli Valiliği eylem yasaklıyor, Bursa Valiliği sendikal faaliyetleri erteleme kararı alıyor, patronlar eylemci işçilere gözdağı veriyor ve çalışmakta olan aile üyelerini işten çıkarmakla tehdit ediyor. Tüm saldırılara rağmen Özak Tekstil işçileri sekiz ay sonra, Özer Elektrik işçileri 130. günde, Sinbo işçileri ise 31. günde zafer kazandılar. Baldur Süspansiyon’da da işçiler hakları için greve çıkmış durumda. Diğer işyerlerinde ise direnişler kararlılıkla sürüyor.

Yaşananların bize gösterdiği şey ise şu: Bir tarafta sessiz kaldıkları için patronlara sitem eden Bakan Varank, patronların isteği doğrultusunda karantina süresini yedi güne indiren Sağlık Bakanlığı, yoksulluk kalmadığını iddia eden Çalışma Bakanı, onlardan güç alarak işçilere saldıran ve kendi sendikalarında birleşen patronlar var; diğer tarafta ise, pandemi koşullarında güvencesiz çalışan ve temel haklarına saldırılan işçiler. İşçilerin mücadelesi şu an yalıtık olsa bile zafer kazanabiliyor, ancak karşıda olan örgütlü güce karşı işçiler ancak mücadelelerini birleştirerek daha büyük ve kalıcı zaferler elde edebilirler. İşçilerin ortak mücadelesi, hem pandemiyi hem de patronları yenerek insanlık için yaşanabilir bir dünyayı yaratacaktır.

Yorumlar kapalıdır.