Güney Afrika’da üretim durdu!

Amerikan kapitalizminin önde gelen otomobil üreticileri arasında olan General Motors şirketi, devam eden işçi grevlerinden dolayı Güney Afrika’daki en büyük tesisinde üretimi durdurduğunu açıkladı. Ülkede ACMU (Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası)’nun geçen hafta 5 ay süren grevi sonlandırmasının hemen ardından Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) greve başlamıştı.

General Motors’un liman şehri Port Elizabeth’teki ünitesinde üretimi durdurma sebebi, yedek parça sağlayan firmalardan ürün alamaması olarak açıklandı. Sermaye örgütleri yaptıkları açıklamada üretimin durmasının sorumluluğunu açıkça işçi sınıfının omuzlarına yükledi: NUMSA’nın ücret artışını reddetmesi ile başlayan grevlerin yedek parça üretimini etkilenmesini, General Motors’u üretim yapamaz hale gelmesinin mazereti olarak öne sürdüler. Ancak en temel hak ve özgürlüklerini talep eden işçi sınıfının isteklerini yerine getirmektense üretimi durduklarından bahsetmediler.

200 bin üyesi olan NUMSA’nın Salı günü başlayan grevinin ülke ekonomisine günlük zararı 28 milyon dolar olarak açıklandı. NUMSA’ya üye mücadeleci işçiler birlik olunduğunda kendilerinden büyük bir gücün olmadığını eylemlerinde tecrübe edip anladılar. Bunun yanı sıra firmaları protesto ederken yaşanan şiddet olayları sebebiyle burjuvazi kolluk kuvvetleri aracılığıyla güvenlik önlemlerini bir hayli arttırdı.

Yapılan açıklamada, Perşembe günü sendika ile yapılan görüşmede yüzde 10 artış önerildiği, ancak NUMSA’nın yüzde 12-15 artışta ısrar ettiği bildirildi.

Beş ay devam eden platin grevlerinin bitmesi ile patlak veren bu yeni grev dalgası Güney Afrika burjuvazisinde ve uluslararası şirketlerde büyük korku yaşatıyor. Polis, şehrin birçok bölgesinde göstericilere müdahale ederken, şu ana kadar en az 50 işçi tutuklandı.

Tutuklanan işçiler serbest bırakılsın!
Ücretlerde %12-15’lik artış!
Ücretler enflasyon oranında iyileştirilsin!
İnsanca yaşam hakkı!

Yorumlar kapalıdır.