İDP’nin Ukrayna halkının direnişine destek etkinliği gerçekleşti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, İşçi Demokrasisi Partisi’nin de bileşeni olduğu İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) Uluslararası Sekreterliği’nin 5 Mart 2022’de yayımladığı birleşik küresel kampanya çağrısına dünya sosyalist örgütlerinden olumlu geri dönüşler oldu.

“Putin’in birlikleri, Ukrayna’dan defol! Yaşasın Ukrayna halkının direnişi! NATO’ya hayır!” başlığıyla yapılan çağrının ardından, 13 Mart 2022 tarihinde İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal, Uluslararası İşçi Birliği – Dördüncü Enternasyonal ve Devrimci Komünist Enternasyonalist Eğilim olmak üzere üç dünya partisinin ortak imzasıyla, Ukrayna halkının Rus işgaline karşı direnişini desteklemek adına uluslararası bir kampanya başlatıldı.

“Ukrayna direnişiyle dayanışmaya ve onu desteklemeye yönelik büyük bir uluslararası kampanya çağrısı. Rus ordusu işgalinin yenilgiye uğratılması için! NATO’ya hayır!” başlığıyla çıkan ve sitemizde de yayımlanan kampanya metni kapsamında bugüne kadar Arjantin’den Venezuela’ya, Meksika’dan Portekiz, İspanya ve İtalya’ya birçok ülkede; Rusya’nın başlattığı savaşın niteliği, Ukrayna halkının direnişinin Zelenski hükümetine politik bir destek sunulmaksızın nasıl desteklenebileceği ve Ukrayna’da Putin’in saldırganlığından, NATO yayılmacılığından ve Zelenski kapitalizminden bağımsız bir politik hattın inşasının olanaklarının tartışıldığı birçok etkinlik gerçekleştirildi. Ukrayna halkının direnişini desteklemek adına kampanyayı başlatan örgütlerin öncülüğünde yola çıkarılacak karavan için destekler toplandı.

Bu kapsamda, 9 Nisan Cumartesi günü İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in Türkiye seksiyonu İşçi Demokrasisi Partisi de bir etkinlik düzenledi. “Ukrayna’da Rus işgaline hayır! Ukrayna halkının direnişine destek! Putin’e de NATO’ya da hayır” başlığıyla gerçekleşen etkinliğe Kiev Bölgesel Savunma Komitesi üyesi ve Ukrayna sosyalistlerinin direnişe katılan sol güçleri birleştirmek adına inşa ettiği Dayanışma Operasyonu platformunun bileşeni Sergei zoom üzerinden dahil oldu.

Sergei’in savaşı yaratan koşulları, Rus işgalinin karakterini, Ukrayna direnişinin mevcut durumunu, Ukrayna’da Zelenski hükümetinden, aşırı sağdan, Putin saldırganlığı ve NATO yayılmacılığından bağımsız bir politik çizginin gerekliliği üzerine kurduğu konuşmasının tam metnini buradan okuyabilirsiniz.

Etkinliğin kapanışında Sergei’in ardından İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal Uluslararası Yürütme Kurulu ve İşçi Demokrasisi Partisi adına Görkem Duru bir konuşma yaptı. İUB-DE ve İDP’nin Rusya işgaline karşı aldığı pozisyonun politik arka planını ve bugün devrimci enternasyonalistlerin Ukrayna meselesinde birleşmesi gereken acil talepleri açığa çıkartan programatik ve örgütsel perspektifi aktaran Duru’nun konuşmasının tamamına ise aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

İUB-DE öncülüğünde başlatılan uluslararası etkinlikler önümüzdeki günlerde de dünyanın birçok ülkesinde devam edecek. Bizler de sitemizden kampanyanın seyrini takipçilerimize aktarmayı sürdüreceğiz.

Yorumlar kapalıdır.