Arjantin: Eski muhafızlardan Victor Muller yoldaşa elveda

Yoldaş Victor Muller 23 Mayıs Pazar günü aramızdan ayrıldı ve ardında, 1964 yılının sonunda başlayan devrimci partinin inşası için bir miras bıraktı. Victor, çoğu yoldaşımızın yaşından daha uzun yıllar boyunca militanlık yaptı. Bu nedenle onun hayatını yeni nesiller için bir örnek olarak incelemek istiyoruz.

Buenos Aires Üniversitesi’nde (UBA) genç bir fen bilimleri öğrencisiyken Arjantin Komünist Partisine katıldı ve kısa süre sonra oradan ayrılarak, bir grup sınıf arkadaşıyla beraber başını Nahuel Moreno’nun çektiği İşçi Sözü partisine katıldı. Victor, o zamandan beri akımımızın inşasının temel sütunlarından biri oldu.

Birkaç ay sonra, Mayıs 1965’te, UBA’nın fen bilimleri öğrenci militanlarının delegesi olarak, Santucho’nun başını çektiği parti FRIP ile İşçi Sözü’nün birleşimi olan Devrimci İşçi Partisi’nin (Partido Revolucionario de los Trabajadores-PRT) kuruluşunda yer aldı. Militanlığının başlangıcından itibaren proleterleşti ve metal fabrikalarında, Felfort gıda fabrikasında, grafik sektöründe çalıştı. İşçi hareketindeki militanlığı Onganía diktatörlüğünde, bu koşullar altında gelişti.

Cordobazo (Cordoba ayaklanması, 1969) sırasında fabrikadaydı ve fabrikayı akşam okuluna çevirme görevini de üstlendi. O zamanlar partinin gençliğini inşa etmede merkezi rol oynayan bir devrimciydi. Günleri fabrikada iş ve akşam okulunda öğrenci militanlığıyla geçiyordu.

Sosyalist İşçi Partisi’nin (Partido Socialista de los Trabajadores-PST) kuruluşu sırasında metal fabrikasında çalışıyordu ve yerel Donato Álvarez Gençliği’nde militanlık yaptı. Partinin seçimlere katılma yeterliliği sağlayabilmek için yürüttüğü kampanyada -ki Morenist akımın ilk defa seçimlere katılmayı başardığı zamandı- Buenos Aires Başkenti’nin (CABA) sorumlu kişilerinden biriydi. Daha sonra CABA’da Barracas lokalinden sorumlu oldu ve bölgedeki gençlikle ve fabrikalarla ilgilendi.

Victor 1973’te PST’yi Mendoza şehrinde inşa etmeye yardımcı olma görevini üstlendi. Oldukça zorlu bir dönemdi çünkü bir yandan orada büyük bir militan kadromuz yoktu ve öte yandan partinin bir lokaline bombalı saldırı düzenleyen Triple A’ya (Antikomünist İttifak) karşı direnmemiz gerekiyordu. Victor birkaç yıl sonra, Videla diktatörlüğü sırasında San Martín’de askerlik yapmak için Buenos Aires’e döndü. PST’nin yeraltındaki militan faaliyetinin başlıca örgütleyicilerindendi, 1982’de gizlice ülkeye dönen Nahuel Moreno’yu evinde ağırladı.

Katliamcı diktatörlük devrildiğinde Victor, San Martín’e geri döndü ve orada eski MAS’ın yasallığını sağlamaya çalıştı. O yıllarda Victor, partinin “televizyon reklamlarını” hazırlamaktan ve faaliyetlerini kaydetmekten sorumlu Video Ekibi’nin yaratıcılarından biriydi. Parti bölünene kadar tüm seçim kampanyalarında bu ekipte yer aldı.

1992’de eşi Ana ve küçük bir grup militanla birlikte, Nahuel Moreno’nun mirasını sürdürme amacıyla, Sosyalist İşçi Birliği’ni (Unión Socialista de los Trabajadores-UST) inşa etmeye başladı. 2009’a kadar devam eden birlik, küçük ama fedakâr bir gruptu.

Enternasyonal olmayan bir inşanın büyük bir politik sorun olduğunun bilinciyle 2007 yılında UST’yi İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) seksiyonu olması yönünde teşvik etti. Böylece Sosyalist Sol (Izquierda Socialista-IS) ile birleşmeyle sonuçlanacak ortak bir deneyim başladı. Bu, Victor’un da söylemekten hoşlandığı üzere “Ortodoks Troçkizm”i savunmaya giden yolda önemli bir adımdı.

Sosyalist Sol’da Chacarita bölgesinde militanlık yaparken, emekli olana kadar yeşil bürokrasiye karşı mücadeleci muhalefete katıldığı Tres de Febrero’daki bir okulda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca metro ve mahalleye odaklanan militan kadronun da bir parçasıydı.

Victor eğitimler verdi, çok iyi bir propagandacıydı ve partinin tüm aşamalarında yılmaz bir inşacı, tüm faaliyetlerinde yer almak isteyen sıkı bir militandı. İşçi sınıfına dair “devrimci iyimserlik” ve tam güvenle dolu bu tutum, 14 yıl boyunca ve son anlarına kadar hastalıkla mücadele ettiği hayatının tümüne damgasını vurdu. O, hayatı boyunca mücadele eden “vazgeçilmezler”dendi. Sosyalist Sol olarak eşi Ana’ya, çocukları Mariano, Alejandro ve Natalia’ya ve torunlarına sevgilerimizi iletiyoruz. Yoldaş Victor Muller, sosyalizme dek daima!

Eşi Ana anlatıyor:

Moreno’nun partisine katılmasından itibaren onunla yakın bir ilişkisi oldu Victor’un. Moreno’yla yıllarca yan yana mücadele etti. Diktatörlük zamanında ülkeye getirdiği Hugo’yu (Nahuel Moreno) evimizde ağırladık. Victor, Moreno’nun temelinin bir parçasıydı. Moreno’nun eşi ve iki çocuğunun annesi Rita ile de çok yakın bir ilişkisi vardı. Politikanın yanı sıra bir aile ilişkisine de sahiptiler.

Yorumlar kapalıdır.