Bursa’da 1 Mayıs

Bursa 1 Mayıs’ı DİSK, KESK, TMMOB ve BTO’nın oluşturduğu 1 Mayıs tertip komitesi tarafından organize edildi. Türk-İş daha önce aynı alanda bir saat önce farklı bir miting gerçekleştireceğini duyurmasına karşın programını iptal etti.

Sendikalar ve katılımcı diğer hareketler saat 13:00’de Bursa Atatürk Stadı önünde toplanmaya başladı. Saat 14:00’de ise kitle Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. DİSK’e bağlı Genel-İş, Sosyal-İş, BMİS, Tekstil ve Nakliyat-İş sendikaları kortejin başını çekerken onları TÜMTİS, Yol-İş, KESK’e bağlı sendikalar, TMMOB, BTO ve Bursa Barosu izledi. Metal işçilerinin gündemi belirlediği Bursa’da Türk Metal’e karşı mücadele eden işçiler protesto ettiklerini açıklayarak 1 Mayıs’a katılmazken, BMİS’in katılımı da oldukça cılızdı. TÜMTİS sendika kortejlerinin içerisinde en canlı olanıydı. KESK’e bağlı sendikaların kortejlerinde de hem kitlesellik hem de coşku vardı.

Sendikaların alana girişinin ardından başını Halkevleri, DHF ve BSDP’nin çektiği bir grupla polis arasında arama noktalarının varlığı üzerine bir gerilim başladı. Katılımcıların tamamına yakınının bölgeye akması sonucu polis arama noktalarını kaldırmak zorunda kaldı.

Miting 15:30’da başladı. Tertip komitesi ve onu oluşturan kurumlar adına sözler alındı. Neredeyse tümünde taşeron çalışma, özelleştirme karşıtı bir içerik ve direnişlerle dayanışma çağrıları vardı. Bununla birlikte miting programı işçilerce ilgi çekici bulunmadı. Alana girişin ardından sendika kortejleri alanı terketmeye başladı. Pankartların ağırlığını, güvenceli çalışma istemi ve işçi cinayetlerinin teşhiri oluşturuyordu.

Mitinge İDP üyeleri de katıldı. Çok sayıda parti bildirisi işçi ve emekçilerle buluşturuldu. Ayrıca alanda İşçi Cephesi’nin son sayısının satışı da gerçekleştirildi.

Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı miting müzik dinletisiyle son buldu.

Yorumlar kapalıdır.