Yıldız Teknik Üniversitesi’nde boykot

YTÜ’de Yabancı Diller Yüksek Binası’nda okuyan hazırlık öğrencileri eğitimi tamamıyla paralı hale getirecek uygulamaya karşı yüzde doksan oranında katılımla ders boykotu gerçekleştirdiler.

Okulda yapılmaya çalışılan ise öğrencilerin 55 TL ödeyerek alacakları kullanıcı şifreleriyle internet üzerinden ödev hazırlamalarıydı. Önemli olan da bu ödevin geçme notuna etki edecek derecede kredi içermesiydi. Üniversiteleri ticarethaneleştirmeye çalışan rektör bundan önce de okul kimliklerini yenileyerek yerine İş Bankası’nın kredi kartlı ve çipli özel bir kimlik kartı getirtmişti. Üstelik ‘öğrenci kimliklerimizi’ alırken bir de İş Bankası’na ait kredi kartı başvuru formu ve müşteri sözleşmesi imzalıyorduk. Bunları imzalamadan okul kimlik kartımızı alamadık. En az 25 bin öğrencisi olan okul ciddi bir müşteri potansiyeli. İşte paralı eğitim politikalarının bir parçasını oluşturan bu uygulama yönetimin istediği gibi gitmedi. Okulun müşterisi olmak istemeyen öğrenciler gerçekleştirdikleri boykotta yapılanların bütün üniversitelerde uygulanmaya çalışılan paralı eğitim politikalarının bir örneği olduğunu ve bu eylemin parasız eğitim için yürütülen bir mücadele olduğunu dile getirdi.

Eylem okul kantininde başlayarak kısa süre içerisinde yüzlerce öğrencinin alkışları ve gürültüleriyle devam etti. Ardından kısa bir konuşma yapılarak yapılan eylemin sadece 55 TL’den ibaret olmadığı, okullarda uygulanan paralı eğitim politikaları ve yapılan zamlara karşı olunduğu belirtildi. Eyleme müzik dinletisi ile devam edilerek toplanan dilekçeler okul müdiresi Fatma Tiryaki’ye verilmek istendi; ama kapısının önüne adeta barikat kuran özel güvenlik birimi kimseyi almayarak müdirenin de kimseyle görüşmek istemediğini söyledi. Gereken cevabı eylemleri ile veren ve vermeye devam eden öğrenciler dilekçeleri kapısına bırakarak sloganlar eşliğinde eyleme son verdi. 25 Kasım Çarşamba günü yapılan kamu emekçilerinin grevine de başta parasız eğitim ve parasız ulaşım olmak üzere tüm emekçilerin ve üniversitelilerin talepleriyle okulda tekrar boykot düzenleyen öğrenciler Beyazıt Meydanı’ndaki mitinge katıldı.

Yazan: O. Çiftçi (30 Kasım 2009)

Yorumlar kapalıdır.