Renault işçisi ücretlerde düzeltme istiyor!

Asgari ücrete yapılan adaletsiz ve düşük zammın ardından işçi sınıfından tepkiler yükselmeye başladı. Mayıs ayından beri haklarını arayan Renault işçisi bu kez ücret zammı için mücadeleye başladı. Asgari ücrete yapılan zammın ardından 10 yıllık bir işçi ile işe yeni giren işçinin maaşları neredeyse aynı oldu. Buna karşı işçiler kıdemlerine göre adil bir zammın yapılmasını talep ediyorlar. Renault yönetimi buna “şu aşamada bir şey yapamayız” yanıtını verdi. Buna karşılık işçiler mesaiye kalmama kararı aldı. 14 Ocak’ta fabrika içinde yapılan yürüyüşe montaj işçilerinin katılımı yoğundu. İşçilerin mesaiye kalmama kararlılığına karşı işveren beyaz yakalıları ve şefleri üretim bandında çalışmaya zorladı.

İşçilerin kararlılığından korkan yönetim işçilerine mesaiye kalmaları için yazılı evrak yollayarak gözdağı vermeye çalıştı. Evrakta “Müşterilerine olan taahhüdü yerine getirememe”, “marka imajının zedelenmesi”, “araç parklarında yer kalmaması” gibi nedenle fazla mesai yapılması gerektiğini ve bunun da işçiler için zorunlu olduğunu öne süren yönetim, işçilere gönderdiği mesajda, fazla mesailere kalmayan işçiler hakkında işlem yapma tehdidinde bulundu. İşçiler bu tehditlerden korkmadıklarını göstermek için yemek sırasında tabaklara vurarak yönetimi protesto ettiler.

İşçi sınıfı olarak haklarımız her geçen gün gasp ediliyor. Ücret zamlarından sonra temel ihtiyaçlarda yaşanan zamlarla aslında bize verdiklerini kat kat geri alıyorlar. Patronların cepleri dolarken bizim yaşamlarımız daha fazla dibe vuruyor. Bugün Renault işçisi emeğine ve üretimden gelen gücüne sahip çıkarak haklarının gasp edilmesine karşı direniyor. Bizlerde kendi işyerlerimizdeki hak gasplarına ve yapılan eşitsiz zamlara karşı ses çıkarmalı ve örgütlenmeliyiz. Çünkü patronların bu saldırıları ne ilk ne de son olacak.

Yorumlar kapalıdır.