Bir film: Bahoz – Fırtına

Bahoz, Kazım Öz yönetmenliğinde çekilen, MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) yapımı bir film. Doksanlı yılların yükselen öğrenci hareketine Kürtlerin gözünden bakan filmin bir kısmı İstanbul’da, bir kısmı ise Dersim’de geçiyor.

Filmin konusu ise şöyle: Cemal, İstanbul Üniversitesi’ni kazanmıştır. Bu güzel haber bütün köyü sevince boğar ve Cemal de kafasında pek çok hayalle üniversite için İstanbul yollarına koyulur. Fakat diğer pek çok öğrenci gibi Cemal de yeni yaşamında beklediklerini bulamaz.

Sokaklarda büyük bir gelir adaletsizliği yaşanmaktadır. Okuldaysa polisler cirit atmaktadır. Burjuva ideolojisine bulanmış ders müfredatları öğrencilere mutlak doğrular olarak sunulmaktadır. Kolluk güçleriyle, YÖK’üyle ve yurtlarıyla devlet, öğrenciler üzerinde “bilimsel” bir hapishane kurmuştur. Bu ortamın yarattığı yozlaşmış kültür, öğrencilerin bir kısmını politize ederken, bir kısmını da topluma yabancılaştırmıştır. Cemal tam da bu yabancılaşma sürecindeyken devrimci Kürt öğrencilerle tanışır, daha doğrusu onlar Cemal’i bulur. Bu tanışma aynı zamanda Cemal’in kişiliğindeki değişimin de başlangıcıdır. Çünkü Cemal Kürt olduğu halde kendisini öyle hissetmemektedir ve sadece Alevi kimliğini kabul etmektedir. Fakat yaşadığı olaylar onu öğrenmeye ve değişmeye zorlar…

Filmde devletin devrimcilere yönelik şiddeti açık bir şekilde sergileniyor ve eleştiriliyor. Bunun yanında Kürt hareketinin kendisi de sorgulanıyor ve o dönem eleştirel bir gözle aktarılıyor. Kendi kaderini kendi elleriyle çizmeye çalışan Kürt halkını anlatan filmin, ezilen ve sömürülen tüm kesimlerin oy pusulası olarak görüldüğü şu günlerde, az sayıdaki sinemada da olsa, gösterim olanağı bulması, gerçekten çok anlamlı.

Senaryo ve Yönetmen: Kazım Öz, Görüntü Yönetmeni: Ercan Özkan, Oyuncular: Cahit Gök (Cemal), Havin Funda Saç (Rojda), Selim Akgül (Orhan), Asiye Dinçsoy (Helin), Kadim Yaşar (Halil), Ali Geçimli (Ali), Bertan Dirikolu (Müslüm), Engin Emre Değer (Özcan), Volga Sorgu (VK), Feyzullah Gürdaş (Abdülbaki), Ececan Gümeci (Leyla), Çağlayan Bozacı, Zelal Maraşlı, Ali Sürmeli, Sinan Bengier, Konuk Oyuncular: Turgay Tanülkü, Ümit Çırak, Muhlis Asan, Müzik: Ayhan Akkaya, Vedat Yıldırım, Burak Korucu

Yazan: Salih Şimşek (20 Aralık 2008)

Yorumlar kapalıdır.