Üniversite A. Ş.

80 askeri darbesinin yarattığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), kuruluş amacının ne olduğunu her geçen gün fazlasıyla gösteriyor. YÖK’ün yaptığı yeni açıklamada büyük üniversitelerin, Fransız Sorbonne Üniversitesi model alınarak bölüneceği belirtildi.

Gerekçe ise üniversitelerin aşırı büyümesiyle yönetimlerinin zorlaşması… Buna göre eğitim, küçük sınıflarda az sayıdaki öğrenci gruplarına verilecek. Kürsü sistemi kalkacak. Yerine enstitülerin kendi yönetim örgütlemesini gerçekleştireceği departmanlara dayalı bir sistem öngörülüyor.

Rektörler bunun üzerine ağızları kulaklarında bölünmeyi destekleyici açıklamalar yaptılar. Çünkü onlar da bölünmenin altında yatan gerçeğinin farkındalar.

Bu bölünme planı tartışmaya meyil vermeksizin üniversite gençliğinin örgütlenmesine vurulmak istenen bir darbedir. Yine bu bölünme; derinleşen kriz sonucu birçok ülkede tekrar patlak veren öğrenci ayaklanmalarının Türkiye’ye sıçramasından duyulan korkunun bir belgesidir. Gerçekleştirmek istedikleri üniversitelerde öğrencileri daha kolay kontrol altında tutabilmek… (Sorbonne’nin 1968’den sonra bölünmesi tesadüf değil.)

Neo-liberal yapılanmanın kendisi de bu planın bir diğer sebebi, kamu faydası değil, patronlar sınıfının ihtiyaçları doğrultusunda işgücü yaratan hatta kendi kaynağını da yine kendi üreten şirketler isteniyor: Üniversite A.Ş.’ler…

Bu hedefi gerçekleştirmek için küçük, kontrol edilebilir şirketleşmiş bir üniversite arzu ediliyor: İşte kapitalizmin eğitim anlayışı!

Bu duruma son verecek olansa üniversite öğrencileridir, onların birleşip örgütlenmesidir. Unutulmamalıdır ki üniversiteler öğrencilerindir, para babalarının değil.

Yazan: Bahadır B. (23 Nisan 2009)

Yorumlar kapalıdır.