Futbol ve Şovenizm: Kürtler her yerde hedef tahtası!

Türkiye’de on yıllar boyunca ekilen şovenizm tohumları her fırsatta kendini gösteriyor. Son olarak Bursa ile Diyarbakır arasında oynanan Turkcell Süper Lig futbol karşılaması sırasında olanlar oldu.

Bursa tribünlerinden 90 dakika boyunca Diyarbakır Spor’a “PKK dışarı” sloganları eşliğinde ağır hakaretlerde bulunuldu. Çoluk çocuğuyla maça gelen Diyarbakır taraftarları bir yandan çocuklarını korumaya çalışırken bir yandan da bu düşmanca tavırlara isyan etti. Gerçi Diyarbakır taraftarları bu tarz saldırı ve hakaretlere ilk kez maruz kalmıyor. Neredeyse her deplasman maçında Diyarbakır taraftarlarının benzer saldırı ve hakaretlere uğradığı zaten herkesin malumu.

Toplumun başka alanlarında olduğu gibi futbol sahalarında da kendini memleketin sahibi sanan kimi zatlar olduğu bir gerçek. Bu zatlara göre herkes kendileri gibi düşünmek, davranmak durumunda…  Bu zihniyet sahiplerine göre örneğin İstiklal Marşı okunurken bir tane Diyarbakır taraftarı bile marşa katılmadı. Onlara göre bu da gösteriyor ki Diyarbakır taraftarları düşman güç!

Oysa Diyarbakır düşman güç olarak görülmekten bıkmış durumda.  Tam da bu nedenle Diyarbakır Spor Başkanı Çetin Sümer bu saldırı ve hakaretlerin canlarına tak ettiğini, gerekirse ligden çekileceklerini açıkladı. Açıklamanın gündeme bomba gibi düşmesinin ardından da devreye başta Türkiye Futbol Federasyonu ve hükümet olmak üzere ilgili ilgisiz her kesim balıklama dalmaya başladı. Sormak gerek; Diyarbakır 2009–2010 sezonu başladığından beri her deplasmanda bu muameleye maruz kaldığı halde şimdiye kadar ne yaptınız? Neden sağduyu çağrılarınızı, sükûnet telkinlerinizi vaktiyle yapmadınız da şimdi aba altından sözüm ona sopa gösteriyorsunuz? Bırakın bunları!

Bu memlekette hiçbir şey içten ve samimi yapılmıyor! Her şey günü kurtarma adına ve göstermelik yapılıyor… Hrant Dink’in katledilmesinin ardından çeşitli takımların tribünlerinde katilin taktığı beyaz berelerle binlerce şovenist, ırkçı tezahüratlar yapmıştı. Hrant, Malatyalı olduğu için bu ilin takımına Ermenilerin takımı denmiş, bugün Diyarbakır’a yapılanların aynısı sergilenmişti.  Yani ilk kez başımıza gelmiyor bugün olanlar.

Ne ekersen onu biçersin!

Yine yanıltmadılar, günü kurtarmaya yönelik, içten pazarlıklı, göstermelik davranışlarını bir kez daha sergilediler. İki takımın başkanı Futbol Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ile birlikte bir basın toplantısı yaptı. Muhtemelen doğrudan hükümetin tavsiyesi ile gerçekleşti bu toplantı! Medyada görevini yaptı! Başlıklar hazır; “dostluk kazandı”, “sorun bitti”… Sorunlar halının altına süpürülerek çözülmez. Bu şovenizmin bitmesi için ilköğretim müfredatından başlayarak eğitim-öğretim sisteminden ırkçı- şovenist anlayışın ayıklanması, ceza yasasının şovenizmi ve ırkçılığı en ağır şekilde cezalandırması ve mutlaka medyanın yangına körükle gitmekten vazgeçmesi gerekir.

Lakin, bu memlekette şovenizm ve ırkçılık halen büyük prim yapıyor. Halen seçim meydanlarında idam istiyoruz diyerek urgan sallayan MHP gibi partiler var. Başta DTP olmak üzere Kürtlere lütfeder gibi izin verme cüretini kendinde gören AKP ve CHP gibi partiler var. Bunlar olduğu sürece ne tribünlerdeki şovenizm ve ırkçılık biter ne de istenen barış ve kardeşlik sağlanır.

Evet, bir yerden başlamak gerekiyor. Nefret tohumları ekmeyi bırakmak ilk adım olabilir…

Yorumlar kapalıdır.