İzmir’de coşkulu Newroz kutlaması

İzmir’deki Newroz kutlamalarının adresi olan Buca Hipodrom’da 50 bin kişi toplandı. Kadınlar, yöresel kıyafetleriyle görsel bir şölen sundu ve kutlama alanı, renk cümbüşüne döndü. Alana kurulan platformda son operasyonlarda tutuklanan belediye başkanları ve diğer tutuklular için “Kelepçeleri kıracağız” yazılı pankart vardı. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Roj TV’ye yapılan baskınlar da protesto edildi ve miting alanına “Avrupa, Roj TV’den Elini Çek!” yazılı bir pankart asıldı.

Eyleme çok sayıda demokratik kitle örgütü, sendika, parti ve dergi çevreleri de katıldı; ve Kürt halkı ile Newroz’u kutladılar. KESK, EĞİTİM-SEN, SES , ESP, SDP, ÖDP, DSİP, DİP, TÖP, KÖZ, PARTİZAN, DHP pankartlarıyla alandaydı. Partiler ve gruplar halkların kardeşliği vurgusunun yanı sıra, “İş, barış ve özgürlük” taleplerini dile getirdiler.

Daha sonra Newroz ateşi, BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna ve BDP İl Başkanı Mukaddes Kubilay tarafından yakıldı. Ateşin yakılmasının ardından Newroz programı başladı. Açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Bayraktar, kutlama için İzmir Valiliği’nin Gündoğdu Meydanı’na izin vermemesini eleştirdi.

Ardından platformda Barış Anneleri adına konuşma yapan Meliha Küçükkaya, Türk annelere seslendi, “Barıştan yana taraf olun” dedi. Talep alanda büyük coşku yarattı. Barış annelerinden sonra TEKEL ve TARİŞ işçileri platforma çıkarak Newroz’u selamdılar. İşçilerin konuşması sırasında “TEKEL, TARİŞ İşçisi Yalnız Değildir”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” sloganları yükseldi.

Emine Ayna’nın yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak anayasa değişikliği tartışmaları vardı. Anayasa değişikliğinde demokratik haklara yer verilmediği eleştirisini yapan Ayna, “Türklerin hassasiyeti var denilerek Kürtçe eğitime izin verilmiyor. Bu Türklere yapılmış bir saygısızlıktır. Biz bugüne kadar hiçbir Türk’ten, ‘Kürtçe eğitime karşıyız’ diye bir söz duymadık” dedi. Kürt sorununda muhataplık tartışmalarına değinen Emine Ayna, Başbakan Erdoğan’ın “Kendilerinden başka kimseye sorumluluk havale etmesinler” sözüne şöyle yanıt verdi: “Biz 10 yıldır bu konuda muhatap olduğumuzu söylüyoruz. Şimdiye kadar Başbakan bize, ‘gelin Kürt sorununu konuşalım’ dedi de biz mi gitmedik?” Newroz programı Kürt sanatçıların konseri ile sonra erdi.

Yazan: İC – Haber, 22 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.