Ontex direnişi: Sendikalı olmak yetmiyor!

İşçi Cephesi olarak, işten atılan Ontex işçileri ile direnişlerinin 9. gününde yaptığımız röportajda bir işçi arkadaş, “iki cephede mücadele ettiklerini” söylemişti. Bugün direnişlerinin 16. günü ve 13 işçi gösterdikleri sınıf dayanışması ve kararlılıkla direnişlerine devam ediyorlar.

Ontex Fabrikası yaklaşık 20 yıldır sendikalı ve TİS hakkına sahip. Lakin Ontex işçisi yıllardır esnek çalıştırılıyor, açlık sınırının altında ücret alıyor ve sosyal hakları gasp ediliyor. Öte yandan fabrika Türkiye’de elde ettiği kâr oranında sektöründe ikinci olabiliyor. Elbette bu “başarının” tek mimarı işveren değil! Perdenin arkasında kuzu postuna bürünmüş, patron yanlısı sendikacıların işçileri “ehlileştirme” çabası bulunmaktadır.

Ontex işçisi sendikalı olmanın yetmediğinin farkına varıp, kendi içinde komite kurup sendikaya ve patrona karşı direnç göstermiştir. Bu direniş şu an asıl gayesine ulaşamamıştır ama daha ilk günlerinde patronun yüzde 7 zam teklifini yüzde 15’e çekmeye itmiştir. Öte yandan maalesef öncü işçilerin önemli bir kısmı fabrika dışına çıkarılmış durumda. Şüphesiz, aslı gayeyi sağlayacak olan güç, içeride işçilerin şalteri indirmesi, dışarıda ise sınıf dayanışmasıdır.

Bugün Ontex deneyiminden çıkarılacak ana ders, sendikalı olmanın yetmediğidir. Biz işçiler kendi öz örgütlerimiz olan sendikalarda yönlendirici unsur olabilmek ve bununla birlikte işverene karşı haklarımızı savunabilmek için, işyeri komitelerimizi de kurmalıyız. Fakat bu komiteler, karşı saldırının şafağında değil, kara güne karşı öncesinden oturtulmalıdır.

Sendikanın bile köstek olduğu Omtex işçileri direnişlerine devam ediyorlar. Bize düşen ise bu haklı mücadeleye el vermektir.

Yorumlar kapalıdır.