Suriye’de rejimin etrafındaki çember daralıyor

Suriye’deki devrim süreci altıncı ayını geride bırakırken, seferberlikler ve bu seferberliklere karşı rejimin uyguladığı devlet terörü hız kesmeden sürüyor. Son bir ayda seferberlikler Humus bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Suriye ordusunun Humus ve diğer bölgelerde yürüttüğü operasyonlar da devam ediyor. Son bir ay içerisinde Suriye ordusunda firar eden askerlerin sayısının ise arttığı tahmin ediliyor. Suriye ordusuyla, yaklaşık bin kadar firari asker ve silahlı milis arasındaki ilk ciddi çatışma da Humus bölgesindeki, Rastan kentinde gerçekleşti. Fakat orduda firarların artmasına rağmen, kitlesel firarlardan ve ordunun çözülmesinden bahsetmek henüz mümkün değil

Libya’da Kaddafi’nin düşüşü ise hem Suriye halkına yeni bir ilham kaynağı olması açısından hem de emperyalistlerin dikkatini daha fazla Suriye üzerine yoğunlaştırmalarından ötürü, rejim üzerindeki basıncı artırmış durumda. Seferberlikler, rejimi yıkma kapasitesine ulaşmaktan henüz epey uzakta olsa da, rejimin meşruiyetini giderek daha fazla yitirdiği de açıkça ortada. Rejime olaylar başladığından bu yana destek veren Irak hükümetinin geçtiğimiz ay açıkça Esad’a, “çekil” çağrısı yapması ve rejimin önemli müttefiki İran’ın da Esad rejimini kamuoyu önünde eleştirmesi ve operasyonlara son vererek reformları gerçekleştirmesi gerektiğini açıklaması, rejimin yakın müttefiklerinin de Esad rejiminin geleceğine giderek daha fazla kuşkuyla yaklaştığını gösteriyor.

Öte yandan, Suriyeli muhalif güçler geçtiğimiz ay Şam’da ve İstanbul’da gerçekleştirilen konferansların ardından Suriye Ulusal Konseyi’nin kurulduğunu ilan ettiler. Konsey’i oluşturan gruplar, önceki toplantılarda dış müdahaleye karşı olduğunu belirtmiş olsalar da, ciddi bir sosyal tabandan yoksun Konsey’in öncelikli hedef olarak, uluslararası arenada muhatap kabul edilmeyi önüne koyduğu düşünüldüğüne, önümüzdeki dönemde dış müdahaleye dair nasıl bir tavır alacakları merak konusu.

Kaddafi’nin düşüşünün ardından, Suriye’de muhaliflerin bir kesiminin, “ölümlerin durdurulması” adına emperyalist müdahaleyi destekler konuma geldiği biliniyor. Suriye’de emperyalizmden kopuş temelinde muzaffer bir demokratik devrim için her şeyden çok, örgütlü bir sınıf hareketine ihtiyaç var.

Yorumlar kapalıdır.