25 Kasım: “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun!”

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü‘ndeyüzlerce kadın Taksim’de buluşarak “Bağır herkes duysun erkeklerin şiddeti son bulsun!” pankartıyla yürüdü. İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu’nun düzenlediği eylem saat 19.30’da Galatasaray Meydanı’nda başladı. Kadınlar, Türkçe ve Kürtçe sloganlar atarak Taksim Meydanı’na yürüdü.

Eylemde, “Emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizimdir“, “Kimsenin namusu değiliz!”, “Jin Jiyan Azadi”, “Kadın düşmanı Başbakan istemiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Cinsiyetçi medya istemiyoruz”, “Militarizme hayır, milliyetçiliğe hayır, dinci muhafazakarlığa hayır, kapitalizme hayır, heteroseksizme hayır, patriarkaya hayır”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı.

İşçi Cephesi olarak bileşeni olduğumuz 25 Kasım Kadın Platformu’nun basın metnini paylaşıyoruz:

Son 5 yılda aramızda dolaşankadın katili erkek sayısı 5 bine ulaştı. Buna tacizci ve tecavüzcüleri de eklediğimizde durumun kadına yönelik vahşete dönüştüğünü görüyoruz. Kadınların katilleri en yakınlarındaki erkekler. 25 kasım kadına yönelik şiddetle uluslararası mücadele ve dayanışma gününde erkek şiddetine karşı dayanışmak için buradayız.

Kadınların bedenleri üzerinden yükselen erkek tahakkümü her gün akıl almaz örneklerle somutlaşıyor. 13 yaşındaki bir çocuğun 26 erkeğin tecavüzüne uğramasının rızaya dayandırılması yargının erkek egemen yüzünü bir kez daha gösteriyor. Kadın katillerine “iyi hal” indirimi, “haksız tahrik” indirimi yapılması yargının da cinsiyetçi kadın düşmanı iktidarın yargısı olduğunun göstergesidir. Aileyi değil kadını güçlendiren yasaların çıkmasını sağlamak, erkek adalet değil gerçek adalet demek için buradayız.

Erkek egemen sistemi pekiştiren AKP iktidarında akıl almaz bahaneler yaratılıp kadınlar öldürülüyor. Taciz tecavüzde kadının beyanı esas alınmıyor. Kadın katilleri, tecavüzcüler indirimli cezalarla “aile’nin içine” dönüyor. Türkiye kadın katliamında dünya sıralamasında ilk sıralarda ama hala Başbakan “3 çocuk yapın , kadın mı kız mı belli değil, kadın erkek eşit değildir, fıtrat budur” diyor. Kapitalizmin işsizliği ve yoksulluğu arttıran neoliberal politikalarını dayatıyor. AKP’nin erkek egemen ve sermayeden yana politikalarına karşı sesimizi yükseltmek için buradayız.

Geçen yıl bu alanda erkek-devlet şiddetine karşı birlikte mücadele ettiğimiz Kürt Kadın Hareketi’nden arkadaşlarımızın bir kısmı şu anda burada değil. Kürt sorununu çözümsüzlüğe sürüklemek isteyen hükümet, KCK operasyonlarında, içlerinde pek çok kadın arkadaşımızın da olduğu binlerce kişiyi tutuklamaya devam ediyor. Kürt kadın milletvekillerine cinsiyetçi bir şekilde saldırarak onları hedef gösteriyor. Operasyonların ve Kürt kadın hareketine yönelik saldırıların son bulmasını istiyor ve barış için ısrar ediyoruz.

Cinsel yönelim ayrımcılığı ve nefret suçları hız kesmeden sürüyor. Eşcinsel, trans ve biseksüel kadınlara uygulanan ayrımcılığa karşı yeni yasa önerilerimizin derhal hayata geçirilmesi, trans kadınlara yönelik nefret cinayetlerinin son bulması için buradayız.

Yazılı ve görsel medya; tecavüzü normalleştiren, tecavüzcüyü koruyan bir dil benimsiyor. Dizi filmler erkek egemen sistemi üreten senaryolarıyla, kadın bedeni sömürüsünü meşrulaştırıyor. Kadın cinayetleri haberleri kadın bedeni pornografikleştirilerek veriliyor. Kadınların değil kadın katili, tacizci, tecavüzcü erkeklerin teşhir edilmesi; medyanın erkek egemen tavrının sona ermesi için buradayız.

Hem evde hem işte çalışıyoruz, çifte mesai yapıyoruz, ev kadınlarına emeklilik ve tüm kadınlar için sosyal güvenlik hakkımızı almak, cinsiyetçi iş bölümüne son vermek için buradayız.

Cinsiyetçi dille eğitim yerine, okullarda cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı yapmayan müfredat oluşturulsun talebimizi yinelemek için buradayız.

Biz kadınlar buradan bir kez daha sesleniyoruz, kadın katili erkekler ülkesi Türkiye’de kadına yönelik şiddeti artıran meşrulaştıran her türlü politika ve söyleme karşı mücadele edeceğiz.

Çaresiz değiliz, sistemli şiddetinize karşı kadın dayanışmasının gücüne inanıyoruz.

Yaşasın kadın dayanışması yaşasın erkek egemen sisteme karşı mücadelemiz!

İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu

Akader Kadın Faaliyeti, Amargi Kadın Kooperatifi, Bağımsız Feministler, Barış İçin Kadın Girişimi, Boğaziçi Lubunya, Disk’li Kadınlar, DÖKH , EDP’li Kadınlar, Filmmor Kadın Kooperatifi, Gökkuşağı, Halkevci Kadınlar, İmece Kadın Sendikası girişimi, İllet, İşçi Cephesi’nden Kadınlar, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nden Kadınlar ve Translar, Kadav, Kadın Emeği Kolektifi, KESK’li Kadınlar, KHİP, Lambdaİstanbul’dan Kadınlar ve Translar, Mor Çatı, MSGSÜ Kadın Araştırmaları Kulubü, SDP’li Kadınlar, Sosyalist Feminist Kolektif, Sosyalist Partili Kadınlar, TMMOB’li Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi

Yorumlar kapalıdır.