Kürtler medeniyetsiz mi?

Bülent Arınç’ın, bir süre önce bir TV kanalında, “Kürtçe ana dilde eğitim olmaz, çünkü Kürtçe medeni bir dil değildir” şeklindeki sözü, en hafif deyimiyle bilgisizlik örneğidir. Üstelik Kürtçenin medeniyet dili olup olmadığına kim karar verecek? Bülent Arınç mı?

Kürtçede yüz binden fazla kelime mevcuttur. Kürtçe bu kadar baskılara asimilasyona ve yasaklamaya rağmen hala yaşıyorsa, bu Kürtçenin ne kadar sağlam bir yapıya sahip olduğunu gösterir. Kaldı ki, bunların bir önemi de yok. Önemli olan Arınç’ın 30 milyonu aşkın insanın kullandığı Kürtçeyi yok sayan bakış açısıdır. Kuşkusuz, Arınç dahil hiç kimsenin Kürtçe hakkında medeniyet hükmü vermeye hakkı yoktur.

Anadilde eğitim haktır!

Kürtçe anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Anadilde eğitim almak, her bireyin doğuştan gelen hakkıdır. Dolayısıyla anadilde eğitimin kapılarını açmak, Kürtlere lütuf değildir. Anadil eğitim herkes gibi Kürtlerin de en temel hakkıdır.

Yeryüzünde insanların konuştuğu yüzlerce dil var. Her dil önemlidir. Çünkü onu konuşan insandır. Bizler tüm insanlık ailesinin mensupları olarak kendi dilimize, kültürümüze saygı gösterilmesini istiyorsak bizler de başkalarına saygı göstermek zorundayız.

Bülent Arınç’a bu basit ama evrensel kuralı öğretmemişler ya da Arınç kendine Müslüman. Benim dilim, benim dinim, benim kültürüm diyor. O zaman ne yapmak lazım? Herhalde dünyanın Arınç’a uyacak hali yok. Güneş balçıkla sıvanmaz. Dili yasaklamak, hor görmek kabul edilemez.

Kürtçe üzerindeki baskılar son verilmelidir. Anadilde eğitim hakkı engellenmemelidir.

Em dayika zımaneme dığozın! (Anadilde eğitim istiyoruz!)

Yorumlar kapalıdır.