“Anadilde Eğitim Ana Sütü Gibi Helaldir!”

Yeni eğitim yılı 17 Eylül’de başladı. Bu yazı kaleme alındığı dakikalarda okullar açılalı tam 40 gün oldu. Biliyorsunuz Ekim sayımızda, “Seçmeli Kürtçe değil anadilde eğitim istiyoruz!” demiştik. Bu iktidar bırakın anadilde eğitimi, Kürtçe seçmeli dersi bile yüzüne gözüne bulaştırdı.

Okulların açılmasının üzerinden 40 gün geçmiş olmasına rağmen Kürtçe, seçmeli ders olarak okutulmaya başlanamadı. Neden mi? Çünkü altyapısı henüz hazır değil. Kürtçe alfabe basımı tamamlanamadı. Peki, bunun sebebi beceriksizlik mi? Hayır, bizce gerçek neden bu değil. İstense pekâlâ alfabe basım işi halledilebilirdi. Bu bir tercih; amaç oyalamak, yıldırmak, bıktırmak, konuyu alabildiğine sündürmektir.

Anadilde eğitim isterken neden bu meseleye kafayı taktınız derseniz, cevabımız şu olur: AKP hükümetinin asıl niyeti bir hakkı iade etmek, önündeki engelleri kaldırmak değil. Asıl amaçları Kürtlerin eğitim hakkı konusunda dış dünyaya biz yaptık, yapıyoruz göz boyamasını göstermek. Tabi bu kadar gönülsüzlük olunca, ancak özel bir çabayla olabilecek türlü sorun da eksik olmuyor. Kimse de bunları yutmuyor.

Okullardaki eğitimin kalitesi gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. Savaşa ayrılan bütçe sürekli artarken, eğitime ayrılan bütçe de sürekli azalıyor. Bir de Başbakan’ın garip ve tuhaf tespitleri var. Muhterem, anadilde eğitim hak değildir, diye buyurmuş. Öyle ki, anadilde eğitim ana sütü gibi helaldir diyen Galip Ensarioğlu’na Başbakan, PKK ağzıyla konuşma, diyerek fırça atıyor. Ve cahil göndermesinde bulunarak; anadilde eğitim olmaz, etnik milliyetçilik yapmayacağız, anadilde eğitim olmaz, yok böyle bir şey. Anadilde eğitim hak değildir, resmi dil Türkçedir, diyor Başbakan.

Resmi dil Türkçe ve tartışma bu değil. Anadilde eğitim hak değildir diyen Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Almanya’da yaşayan Türkler için anadilde eğitimin önemini vurguluyordu. Bulgaristan’da Türkler için anadilde eğitimi şart koştuğunu zaten biliyoruz. Demezler mi, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! Hani anadilde eğitim hak değildi! O zaman sen ne diye anadilde eğitim hakkı istiyorsun? Sen Âdem’den geldin de Kürtler şeytandan mı geldi? Nedir o kibir, o azamet? Sen mi, haktır ya da değildir diye karar vereceksin?

Anadilde eğitim haktır. Anadilde eğitim hakkı önündeki tüm yasal, keyfi engeller kaldırılmalıdır. Anadilde eğitim seçmeli değil o dilin sahipleri için temel eğitim dili olmalıdır. Anadilde eğitim gerçekleşmeden asimilasyon politikası bitmez…

Yorumlar kapalıdır.