Yatağan işçisi özelleştirmelere karşı ayakta

AKP hükümetinin burjuvazi adına gerçekleştirdiği neoliberal saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Her alanda özelleştirmeler yapan AKP bu kez de enerji işçilerinin alınterine göz koydu.

Muğla’nın Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür ocaklarının Elektrik Üretim AŞ’den alınıp Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmesi ve Kemerköy Liman Sahası’nın özelleştirilmesi için yayınlanan ihale, işçiler arasında büyük tepkiye yol açtı. Termik santral işçileri, sendikaları ile beraber Resmî Gazete’de yayımlanan, en geç 2016’ya kadar özelleştirmelerin gerçekleşmesini öngören tasarıya karşı direnişe geçti. Santrallerde çalışan 5 bin kadar işçiden büyük bir kısmı 17 Eylül 2013 tarihinden beri direnişte. İşyerlerinin kapısına direniş çadırı kuran işçiler 24 saat süren nöbetlerini bayramlarda bile bırakmadılar. Direnişlerinin başından beri çok çeşitli eylemler yapan işçilerden 200’ü Ekim aynın başında haklarını aramak için, 3 gün boyunca yürüyerek Ankara’ya gitti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kapısına baretlerini asan işçiler daha sonra AKP il ve ilçe başkanlıklarına yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşleri sırasında polis saldırısına uğrayan işçilerden 22’si yaralanarak hastanelere kaldırıldı.

Özelleştirilen her kurumda vasat olan iş şartlarının daha da kötüleştiği herkes tarafından bilinen bir gerçek artık. Patronların kâr oranlarını yükseltmek için işçileri bu şartlarda çalışmaya iten AKP hükümetinin emekçi kitleler gözünde hiçbir meşru yanı kalmamıştır. Bundan dolayı özelleştirmeye karşı çıkan ve onurlu bir iş isteyen enerji işçilerinin direnişlerini selamlıyoruz. Özelleştirme saldırıları durdulsun, özelleştirilen işletmeler işçi denetiminde tazminatsız olarak yeniden kamulaştırılsın!

Yorumlar kapalıdır.