Nefret cinayetleri politiktir! Trans bireyler yalnız değildir!

Mukaddes adını ve bedenini reddeden 17 yaşında başarılı bir kick boks sporcusu Okyanus Efe, ailesinin ve yakınlarının baskısına dayanamayıp intihar etti.

Her gün ölüm haberlerini duyduğumuz (ya da duyamadığımız) onlarca trans birey gibi kaldırılamayacak bir baskı altındaydı. Bedenine, kimliğine, kararına yöneltilen baskı ve nefretle yaşıyordu. Yok sayılan, tecavüz edilen, şiddet gören, katledilen yüzlerce trans birey gibi… Babası önceki gece “artık assan da kendini kurtulsak” demiş. Okyanus Efe kendini balkon demirlerine asmadan önce “normal olmak ne boka yaradı” diyerek intihar etti, daha doğrusu etmeye zorlandı.

Okyanus maalesef ki tek değil. Trans bireylerle yaşamaya, onların ailesi, arkadaşları, yakınları olmaya katlanamayan, nefret dolu insanlar ve bu nefretten beslenen toplum ve devlet tüm gücüyle onları yaşatmamaya uğraştı, uğraşıyor; döverek, hakaret ederek, tecavüz ederek, hiçbir koruma sağlamayarak, güvencesiz çalışmaları, güvencesiz yaşamaları için ellerinden geleni yaparak yaşam haklarına kastediyor. Devlet barınma, sağlık, eğitim, çalışma haklarını yani yaşam olanaklarını ellerinden alarak trans bireylere dönük şiddetini artırıyor. Katillere ceza indirimleri vererek cinayetleri teşvik ederken, intihara azmettirenleri görmezden geliyor, bu şekilde nefret cinayetlerini olağanlaştırmaya çalışıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ölüme sürüklemek de cinayettir.

Nefret ve kadın cinayetleri hız kesmeden devam ediyor. Bu cinayetlerin sorumluları yalnızca failleri mi? Değil. Katilleri kayırmak, ötekileştirilenler için intiharı kurtuluş kılmak da suça ortak olmaktır. Sistematik nefret cinayetlerini ayrı bir suç olarak düzenlemeyen yasama, katillere ceza indirimi veren yargı organları ve topyekun devlet bu suçlara ortak olmaktadır.

LGBTİ örgütleriyle beraber “Tertemiz bir parçamızı daha öldürdünüz; ama işte buradayız! Sessiz kalmayacağız! Örgütlenerek, dayanışarak, omuz omuza vererek karşınızda dimdik duruyoruz! Yok saymanız, görmezden gelmeniz, şiddetiniz hatta ölüme sürükleyişleriniz dahi bunu değiştiremeyecek. Kafanızı başka yere çevirseniz de yine bizi göreceksiniz. Alışın, varız, buradayız, gitmiyoruz!” diyoruz. Nefret cinayetleri politiktir! Trans bireyler yalnız değildir!

Yorumlar kapalıdır.