AKP, iş cinayetlerini kadınlara sus payı vererek gizleyemeyecek!

28 Ekim’de Karaman Ermenek madeninde 18 işçinin yaşamını yitirdiği katliam sonrasında AKP hükümeti, her katliama ‘doğal afet’ süsü verme konusundaki bildik ezber davranışında bocalarken, cinayete kurban giden işçilerin ailelerine sus payı verme ezberinden şaşmadı. Aile Bakanı Ayşenur İslam’ın, madenci ailelerine yönelik şu sözü bu durumu açıkça ortaya koyuyor: “Genellikle madende mahsur kalan işçilerimiz, ailenin tek gelir kaynağı olan, ailedeki tek çalışanlar. Bunu da göze alarak ‘ilk etapta maddi bir sıkıntı yaşanmasın’ diye olay olur olmaz ailelere, işçilerin aylık maaşına yaklaşan bir miktarda bir yardım ödemesi hemen yapıyoruz.” [1]

İş cinayetlerinde hem siyasi hem hukuki sorumluğu bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, Ermenek’te köşeye sıkıştığı bir anda ağzından dökülen “bir madeni kapatmak isteyince 50 kişi ricacı oluyor” itirafından bir hafta önce patronların katlettikleri işçi ailelerine verdiği ‘kan parası’nı olumlu bulduğunu ifade etmişti. [2]Üstelik, Mecidiyeköy Torunlar Center’da 10 işçinin katledilmesi üzerine 9 aile ‘kan parası’nı kabul ederek davadan vazgeçmiş, yargı bu cinayet davası hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Patronların suçluluğunu her defasında gizlemeye çalışan bu düzeni biliyoruz: Son bir yılda Soma’da, Torunlar Center’da ve Ermenek’te, devlet, patronların katlettiği erkek işçilerin ailelerine yapılacak maddi yardımlarla iş cinayetlerini unutturmaya çalışıyor. Geride kalanların ‘kadın ve çocuklar’ olduğu ön kabulüyle hareket eden devlet, aile kurumunu öne çıkartacak adımlarla ilerliyor.

Ancak, bizim bu düzene itirazımız var! Kadınlar, sosyal haklardan ve iş güvenliğinden yoksun bu düzenin bizzat mağdurudur.31 Ekim günü, Isparta Yalvaç’ta güvenlikten yoksun şartlarda elma toplamaya giderken trafikte 14’ü kadın 17 işçiyi katleden, tam da bu patron düzenidir. AKP, iş cinayetlerini kadınlara sus payı vererek gizleyemeyecek!

İş kazası değil iş cinayeti!

İş cinayetlerinin sorumluları yargılansın!

Güvenceli iş, insanca yaşam!

[1]http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27484889.asp

[2]http://www.ntvmsnbc.com/id/25545821/

Yorumlar kapalıdır.