Puigdemont’a özgürlük! Katalan halkına yönelik cadı avına son!

Katalonya eski başkanı Carles Puigdemont, İspanyol Rajoy hükümetinin isteği üzerine Almanya’da tutuklandı. Tutuklama, Katalan halkının ve bağımsızlık yanlılarının baskı ve saldırılara maruz kaldığı, Katalan hükümet üyelerinin, önderlerin, başlıca halk örgütleri yöneticilerinin hapsedildiği bir dönemde gerçekleşti. Rajoy rejimi ve monarşi, Katalan halkını ulusların kendi kaderini tayin hakkı için verdiği mücadelede korkutmaya çalışıyorlar.

Katalan halkının tepkisi çok gecikmedi. Katalan Ulusal Meclisi’nin ve “Cumhuriyeti Savunma Komiteleri”nin çağrısıyla binlerce kişi Puigdemont’un tutuklanmasına karşı çıkmak için sokağa çıktı. Emekçiler, gençler ve Katalan halkı; genel grev ve Puigdemont ile Ekim 2017’den bu yana kovuşturulan tüm politik tutsakların serbest bırakılmasını talebini yükselttiler. Rajoy hükümeti daha fazla baskıyla yanıt verdi; dokuz kişi tutuklandı, doksan sekizden fazla kişi ise yaralandı. Angela Merkel hükümetinin, baskıcı Rajoy hükümeti ile dayanışma içinde Puigdemont’nun iade sürecini sürdürmesi ihtimali var.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak Puigdemont’un tutuklanmasını reddediyor ve kınıyoruz. O’nun ve tüm politik tutsakların serbest bırakılmasının yanı sıra cadı avının ve bağımsızlık için mücadele eden Katalan militanların yargı yoluyla baskı altına alınmasına son verilmesini talep ediyoruz. İUB-DE, özgür Katalonya’nın savunusu için Katalan halkıyla en geniş uluslararası dayanışmanın örülmesi çağırısında bulunur ve her türlü baskıyı, kriminalizasyonu ve yargının baskı için araçsallaştırılmasını reddeder.

26 Mart 2018

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Yorumlar kapalıdır.