Tarihi kürtaj oylamasında zafer kadınların

Arjantinli kadınlar, kürtajın yasallaştırılmasına yönelik mücadelelerinde zafere bir adım daha yaklaştı. Meclisin alt kanadı, kadınlara devlet hastanelerinde ücretsiz kürtaj hakkı verilmesini içeren yasa tasarısını kabul etti.

Buenos Aires’te Temsilciler Meclisi’ne dün getirilen yasa tasarısı hakkında tartışmalar sürerken, parlamentonun dışında binlerce kadın soğuk havaya rağmen gece boyunca nöbetteydi.
Çoğu milletvekilinin oylama öncesi Katolik dindarlar tarafından tehdit alması nedeniyle kararsız kaldığı tasarı, muhalif milletvekillerinin uzun ikna çabaları sonrasında yaklaşık 23 saat sonra 125’e karşı 129 oyla kabul edildi. Kürtajın 97 yıldır bazı istisnalar dışında yasak olduğu ülkedeki bu tarihi oylama sonrasında kadın milletvekillleri gözyaşları içinde birbirlerine sarıldı. Parlamento dışında ise kadınlar zaferini, sevinç çığlıkları ve sloganlarla kutladı.
Nüfusunun büyük bir kısmı “Katolik” sayılan ve kadına yönelik şiddetin oldukça yaygın olduğu ülkedeki bu tarihi adım tesadüf değil. Feminist ve LGBTİ grupların yıllar süren mücadelesi sonucu 2011’de eşcinsel evliliklere izin verilen Arjantin’de kürtajın yasallaştırılmasının gündeme gelmesi, kadın cinayetlerine karşı 3 yıl önce başlatılan “Ni Una Menos” (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) kampanyasının başarısı olarak görülüyor.
Mücadele henüz bitmiş değil. Yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde parlamentonun üst kanadı olan Senato’da oylanacak. Tasarı, çoğunluğu merkez sağın elinde olan Senato’daki oylamada yasalaşırsa, Arjantinli kadınlar hamileliklerinin 14’üncü haftasına kadar güvenli ve ücretsiz olarak kürtaj olabilecekler.

Yorumlar kapalıdır.