Krizin sorumlusu kim?

Patronlar ve hükümeti şaşırtmıyor! Madem kriz var, kurtuluş reçeteleri belli! İşçiler, emekçiler fedakârlık yapsın; faturayı yoksul halk ödesin! Pekiyi, faturayı işçiler, emekçiler, yoksul halk neden ödesin?

Aldıkları yüksek maaşlar ile işçiler, emekliler mi krize neden oldular? Sağlıkta, eğitimde işçiye, emekçiye, yoksula bütçeden dünyada eşi benzeri olmayan bütçeler ayrıldı da kriz ondan mı çıktı? Her mahalleye kreşler, spor salonları, tiyatrolar açıldı da ondan mı bütçe açık verdi? Hükümet, belediyeler toplu ulaşımı, elektriği, suyu, doğalgazı bedava yaptı da ondan mı 460 milyar dolar borcu oldu Türkiye’nin?

Türkiye’de asgari ücret belli; açlık sınırının bile altında! Ortalama emekli maaşları belli; o maaşlarla tek bir emekli dahi insanca bir hayat süremiyor! Eğitim paralı. Ulaşım paralı. Elektrik, su, doğalgaz hepsi paralı! Sağlıkta katkı payı ödenmeyen tek bir işlem yok. Dolaylı vergilerin en yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye. Benzinden iletişime, alkolden sigaraya vergiler ürünlerin bedellerinin neredeyse iki katı! Kısacası hava değil ama su da, ekmek de dâhil hiçbir şey bedava değil bu ülkede. Hepsinin parasını, bedelini işçiler, emekçiler, yoksul halk fazlasıyla ödüyor…

Üstelik öylesine ödüyor ki, üzerinden geçmediği köprülerin, içinden geçmediği tünellerin parasını dahi, üstelik dövize endekslenmiş olarak, ödüyor…

O zaman tekrar soralım: İşçiler, emekçiler, yoksul halk en ufak bir paylarının olmadığı mevcut krizin faturasını neden ödemek zorunda bırakılıyor?

Milyarlarca dolarlık özelleştirme yapıldı. Nerede o 60 milyar dolar para? 500 milyar dolara yakın borç var. Nerede bu paralar? Milyarlarca lira vergi toplanıyor. Nerede o paralar? Evet, çoğunu betona gömdünüz. Yandaşlarınızı hayallerinde göremeyecekleri kadar zenginleştirdiniz. Patronları güldürüp, işçileri ağlattınız. Ve gelinen noktada ülkeyi tarihinde olmadığı kadar borca batırdınız, emperyalizme bağımlı hale getirdiniz. Siz getirdiniz! Ülke emekçisini dünyanın en ucuz iş güçlerinden biri haline getirmekle kalmadınız, iş cinayetlerinde de dünyada ilk üçe soktunuz. Buna rağmen emeklilikte yaşa takılanlar dahi, emeklilik haklarını istediği için fırsatçı, türedi, neredeyse vatan haini ilan edilebiliyor.

Çok açık, bu düzen insanlık dışıdır ve kriz kesinlikle doğal afet değildir. Nedeni kapitalizm, sorumlusu mevcut siyasi iktidardır. Bu nedenle şoförü değiştirmek gerekir ama yetmez. Kapitalist düzeni yıkmak gerekir.

Yorumlar kapalıdır.