Ekvador: IMF’nin kemer sıkma politikasına karşı halk isyanı

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, IMF ile anlaşarak benzin fiyatını serbest bıraktı. Quito, Guayaquil ve ülke genelinde kitlesel gösteriler gerçekleşti. Patron yanlısı, sözde “ilerici” hükümet, Ekvador halkına acımasız bir kemer sıkma programı dayatılması şartıyla, IMF ile anlaşma imzaladı.

Hükümet benzine zam yaptı, çalışma reformu gerçekleştirdi, ve işçilerin ve halk kesimlerinin yaşam standartlarını etkileyen başka önlemleri hayata geçirdi.

Ekvador’da gerçek bir halk isyanı yaşanıyor. Sokaklarda binlerce kişi polis baskısına karşı direniyor; kemer sıkma politikasına son verilmesini talep ediyor ve kemer sıkmacı hükümete doğrudan meydan okuyor. Halkın taleplerine verilen yanıt; polis baskısı ve demokratik özgürlükleri kısıtlayan bir “olağanüstü hal” ilanı oldu. Ülkede hareket özgürlüğü iki ay boyunca sınırlandırıldı ve güvenlik orduya teslim edildi.

Ancak sendika ve kitle örgütleri genel grev çağrısı yaptı ve halk şu an sokaklarda.

Bütün büyük şehirler felç halde; binlerce kişi greve katıldı ve Lenin Moreno hükümetinin acımasız kemer sıkma politikasını reddederek sokaklara döküldü.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal olarak biz, Ekvador emekçileri ve halk kesimleriyle en geniş uluslararası dayanışmanın örülmesi çağrısında bulunuyoruz.

Kahrolsun IMF’nin yeni kemer sıkma politikaları!

Yaşasın Ekvador halkının kitlesel ayaklanması!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal

4 Ekim 2019

Yorumlar kapalıdır.