Uluslararası kampanya: Covid-19 aşı patentlerine hayır!

Covid-19 salgını tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Şu ana dek en az 2 milyon kişi salgından dolayı hayatını kaybetti. Salgınla mücadele için birçok sağlık şirketi, etkinliği Dünya Sağlık Örgütü’nden onay almış aşıları keşfetmiş olsa da, bu aşılar şirketlerin patent hakları nedeniyle kitlesel biçimde üretilmiyor. İlaç şirketlerinin çıkarları nedeniyle salgınla etkin bir mücadele sağlanmıyor ve milyonlarca kişi ölüme terk ediliyor. Covid-19 aşılarında patent hakları iptal edilerek, tüm insanlığın ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde aşı miktarının hızla üretilmesi gerekiyor. İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal bu talep doğrultusunda bir uluslararası kampanya başlattı. Kampanya çağrısı şu şekilde:

Covid-19 pandemisinin hâlâ şiddetli biçimde sürüyor olması ve aşılama planlarının dünya ölçeğinde kriz içinde bulunması karşısında, biz aşağıda imzası bulunanlar, Covid-19 aşıları ve ilaçlarının tıbbi patentlere tabi olmamasını talep ediyoruz.

Özel ilaç sanayisinin sorumsuz yönetimini, gizliliğini ve çokuluslu firmaların pandemiden kâr sağlamak amacıyla aşı tedarikindeki ihmallerini kınıyoruz.

Hükümetler, pandemi sürdüğü sürece patent muafiyeti talep etmeli ve Covid-19’a karşı geliştirilen teşhis ve tedavi yöntemleri ile aşılar üzerindeki bu patentleri tek taraflı olarak reddetmeli ve tüm dünya ülkeleri için parasız kitlesel aşı üretimi ve dağıtımına yönelik ortak bir plan geliştirmelidirler.

Dünya ölçeğinde bağışıklık sağlanana değin patentlerin ilgası ya da askıya alınması talebiyle seferberlikleri hedefleyen çeşitli girişimlere bizler de katılıyoruz. Bunların arasında, Hindistan ve Güney Afrika’nın başını çektiği 99 ülke tarafından Dünya Sağlık Örgütü’ne sunulan Covid-19’a karşı tıbbi araç patentlerinin ilgası önerisi ile Sınır Tanımayan Doktorlar’ın “Patentlere Hayır. Sağlığın Ticareti Olmaz” kampanyası da bulunmaktadır.

Kampanyaya katılım için idpgenelmerkezi@gmail.com adresine eposta gönderebilirsiniz.

Türkiye’den ilk imzalar:

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)

Ahmet Dursun Kahraman – Çevre Mühendisleri Odası Başkanı

Cevahir Efe Akçelik –TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

Enis Yiğitarslan – İzmir Tabipler Odası Asistan Hekim Komisyonu Başkanı

Suat Karlıkaya – Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı

Uraz Aydın – İmdat Freni Editörü

Oktay Çelik – İşçi Demokrasisi Partisi Genel Başkanı

Kadın Dayanışması

Görkem Duru – Gazete Nisan Editörü

Terrabayt web sitesi

Atakan Çiftçi – Eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi

Uluslararası ilk imzalar: Carlos “Sueco” Lordkipanidse, sobreviviente de la ESMA y referente del Encuentro Memoria, Verdad y Justicia. Eugenio Semino, defensor de la Tercera Edad. Viviana Reinoso, abogada, colectivo Juguete Rabioso.

Sağlık: Mónica Méndez, secretaria de Organización y Finanzas de la Cicop (Asociación Sindical de Profesionales de Salud, provincia de Buenos Aires). Reynaldo Saccone, ex presidente Cicop. Cristian Luna, secretario general SITE, Tucumán. Oscar Atienza, médico magíster en salud pública, Córdoba. Carlos Pecas Soriano, médico magíster en bioética, Córdoba. Mirta Pacin, médica pediatra, Neuquén. Ivan Sotomayor, enfermero, Autoconvocados de CABA. Raquel Osorio, Licenciada en enfermería, docente de la Escuela de Enfermería de la UNaM. Alberto Blanco, enfermero, Hospital Durand, CABA.

Aydınlar, araştırmacılar ve akademisyenler: Juan Carlos Garberi, Dr. Ciencias Químicas, Biólogo Molecular, ex miembro Carrera Investigación Conicet y ex Director del Laboratorio de Biología y Patología Molecular. Hernán Camarero, historiador, docente e investigador Conicet. Pablo Bonavena, sociólogo y docente universitario UBA. Ricardo De Titto, historiador. Martín Mangiantini, historiador e investigador del Conicet. María Alicia Gutiérrez, profesora e investigadora UBA, integrante de la Campaña nacional por el derecho al aborto, CABA. Susana Laura Fernández. Magister en Educación, Profesora de UBA y Universidad de Jujuy (jubilada). Adriana Migliavaca, profesora de la Facultad de Ciencias de la Educación, Universidad de Luján. José Castillo, economista, profesor e investigador UBA. Mercedes García Carrillo, bióloga y becaria posdoctoral de CONICET. Malena Lenta, profesora e investigadora UBA, integrante de la Campaña nacional por el derecho al aborto, CABA. Silvia Schachter, arquitecta, Revista Herramienta. Jose Forni, Ex supervisor escolar CABA. Rodolfo Sánchez, Físico e Investigador de Conicet, Bariloche. Silvia Falco, ex supervisora escolar, CABA. Estela Fernández, rectora del Profesorado Juan B.Justo, CABA.

Siyasi şahsiyetler: Luis Zamora, AyL-Autodeterminación y Libertad).Marta Martínez,legisladora CABA AyL.Juan Carlos “Gringo” Giordano, diputado nacional. Mónica Schlotthauer, diputada nacional electa. Pablo Almeyda, legislador CABA. Mercedes De Mendieta, legisladora electa CABA. Noelía Agüero, legisladora electa Córdoba, Laura Marrone, legisladora (mc) CABA. Mercedes Trimarchi, legisladora (mc) provincia de Buenos Aires.

Sendikal temsilciler: Mariana Scayola, Secretaria General Ademys, CABA. Jorge Adaro, Secretario Adjunto Ademys, CABA. Montserrat “Tata” Gayone, Secretario de Ambiente de la CTA de Bahía Blanca. Marcela Almeida, Secretaria Gremial ATE-Indec. Nilda Beatriz Patiño, Secretario General Docentes autoconvocados Formosa. Daniela Vergara, Secretaria de Cultura AMSAFE Rosario. Angelica Lagunas, minoría ATEN Capital. Daniela Pérez, Sec. Gral. ADOSAC- Pico Truncado. Adriana Astolfo, Sec. Adjunta ADOSAC- Pico Truncado. Betiana Gaggioli, Sec. Gral. ADOSAC – Puerto San Julián. Susana Llanos, Sec. Gral. ADOSAC – Piedrabuena. César Baudino, ex Sec. Gral. AGMER Entre Ríos. Graciela Calderón, Sec. Adjunta SUTEBA La Matanza. Olga Ortigoza, Comisión directiva SUTEBA Matanza.

Yorumlar kapalıdır.