“Ben kiracı adamım, çalışmam lazım!”

Bu sözler, Kocaeli’de kaza yapan bir özel halk otobüsü şoförü Engin’e ait. Kaza sonrası gelen ambulansa bindirilen şoför, eğer kırık çıkığı yok ise kendisinin hastaneye götürülmemesini, hemen ambulanstan indirilmesini talep ediyor sağlık ekibinden. Neden? Kendi sözleriyle çünkü o bir kiracı, çalışması lazım. Birkaç gün dahi çalışmamaya, boşta kalmaya tahammülü yok onun.

İnsanları ölmedikleri, sakatlanmadıkları sürece işe devam etmeye mecbur kılan, bu derece muhtaç hale düşüren bir düzen kurdular. Bu ülkenin işçisini, emekçisini, yoksul halkını “kırk katır, kırk satır” ikilemine mahkûm ettiler.

Şoför Engin ne yazık ki tekil bir örnek değil, aksine bugünkü Türkiye gerçeğinin ta kendisi. Milyonlarca işçi emekçi, ölümüne bir hayatta kalma mücadelesi veriyor. Saraylarda yaşayanlar ise işçinin emekçinin bu halini umursamadıkları gibi bir de dalga geçer gibi kendi iktidarları döneminde işçinin emekçinin ihya olduğunu, çağ atladığını iddia edebiliyorlar.

Oysa gerçekler ayan beyan ortada. Örneğin üniversitelerin açılmasıyla Türkiye’nin dört bir köşesinde milyonlarca öğrenci barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yurtlar pahalı ve yetersiz. Birkaç arkadaş beraberce çıkılacak kiralık evler ateş pahası. En temel barınma ve konut edinme hakkını dahi, yirmi yılda, çözememiş bir iktidar söz konusu.

Bu arada dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapması beklenen adı üstünde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yaptığı lüks ve pahalı konutlarla zenginlere hitap ediyor. Ev alması hayal olan milyonlarca işçi emekçi de şoför Engin örneğinde olduğu gibi kirada yaşamaya çabalıyor. Üstelik ağır bir trafik kazası sonrasında dahi “çalışmam lazım, kiracıyım ben” diyerek.

Barınma ve konut edinme öylesine büyük ve derin bir sorun ki örneğin Aksoy Araştırma’nın son anket çalışmasına göre Türkiye’nin yüzde 97’si kiraların yüksek ve çok yüksek olduğunu ifade ediyor. Yüzde 97, bütün Türkiye hemen hemen aynı fikirde demektir. Cumhur İttifakı’na en azından halkı tek bir konuda da olsa aynı görüşte birleştirdiği için tebrikler!

Kısmet ilk seçimlerde iktidarı tekmili birden gönderme konusunda da emekçi halkın aynı görüşte birleşmesi. Sağ olsun AKP-MHP ve ortakları da öyle olması için hiçbir masraftan kaçınmıyor, ellerinden geleni yapıyorlar.

Yorumlar kapalıdır.