Trendyol emekçileri hakları için grevde!

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu Trendyol’da kuryeler kontak kapatarak fiili greve gitti.

2022 yılı için yüzde 11 gibi komik bir rakam teklif eden şirketin bu teklifine karşı, İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde Trendyol işçileri bugün işbaşı yapmadı.

Pandemide en çok kâr eden sektörlerin başında gelen e-ticaret zincirleri devasa büyüme rakamları yakaladı. Kuryelerin canı pahasına ulaşılan bu büyüme rakamlarına karşı işçiler sefalet ücretlerine mahkûm edilmek isteniyor. Yüzde 11’lik zam oranı sefalet ücretlerinin devam etmesi demektir. Trendyol kuryeleri greve çıkarak sefalet ücretini kabul etmediklerini göstermiş oldu. İşçilerin yüzde 50 oranında zam, 2. slotun kaldırılması, işten atmaların durdurulması ve mobbinge son verilmesi gibi 4 ana talepleri bulunuyor.

Bugün İstanbul’da Avrupa yakası kuryeleri Yenikapı etkinlik alanında, Anadolu yakası kuryeleri ise Maltepe Meydanı’nda toplanarak burada basın açıklamaları gerçekleştirdiler. Taleplerini yineleyen kuryeler kazanana kadar grevlerini durdurmayacaklarını beyan etiler.

Kendi açıkladığı verilere göre yüzde 600 büyüme sağlayan Trendyol, devasa reklam bütçeleri ayırırken, büyüme oranlarının mimarı kuryeleri ise düşük ücretlerle çalıştırma politikası güdüyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hiçe sayıldığı kargo sektöründeki devasa büyüme rakamlarına karşı işçilerin çalışma koşulları ve ücretleri her geçen gün kötüleşiyor. Ekonomik kriz ile birlikte yüksek enflasyon verileri işçilerin alım gücünü olabildiğince aşağı çekerek işçileri sefalete sürüklerken, maaşlara yapılan zam oranları alım gücünü yukarı çekmekten çok uzak rakamlar oluyor. Trendyol, Yemeksepeti, Getir gibi şirketlerin pazar payını genişleterek devasa kârlar elde etmesi kuryelerin düşük ücret ve uzun mesai saatleriyle çalıştırılması sayesinde gerçekleşiyor.

Trendyol kuryelerinin grevi kazanımla sonuçlandırmaları sektördeki bu sömürü düzenine önemli bir darbe vurmuş olacak.

Yorumlar kapalıdır.