Ukrayna ile dayanışma için küresel eylem haftası

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde bir yılı geride bırakırken Ukrayna İçin Avrupa Dayanışma Ağı’nın yayımladığı dayanışma çağrısının çevirisini okurlarımızla paylaşıyoruz.

Rusya’nın saldırgan savaşını durdurun! Ukrayna için barış!

24 Şubat Cuma günü, Rus ordusunun Putin ve rejiminin emriyle Ukrayna’yı işgal etmesinin üzerinden bir yıl geçmiş olacak. Ukrayna halkı için tarifsiz acıların yaşandığı ve kan döküldüğü bir yılı geride bıraktık.

Tamamen gayrımeşru olan bu işgal daha şimdiden on binlerce Ukraynalı sivilin ve askeri personelin hayatına mal oldu. Ukrayna halkı her gün vahşet ve şiddetle karşı karşıya kalmakta. Milyonlarca sivil ülkesini terk etmek zorunda kaldı, milyonlarcası da ülke sınırları içinde yerinden edildi.

Rus bombardımanı ve hava saldırıları nedeniyle bütün kasaba ve köyler harabeye dönmüş durumda. Sivil altyapı (elektrik ve ısıtma şebekeleri, okullar, hastaneler, demiryolları, limanlar vb.) sistematik olarak tahrip edilmekte ve ülke yaşanmaz hale getirilmekte.

Putin, bağımsız ve yaşanabilir bir Ukrayna’yı imkânsız hale getirmek istiyor:

  • Rus ordusu birçok yerde sivillere ve Ukraynalı askerlere yönelik toplu katliamlar gerçekleştirdi. Binlerce kişinin akıbeti hâlâ bilinmiyor. Toplu tecavüzler ve tecavüz yoluyla öldürmeler, bilinen saldırı stratejileridir. Kurtarılan her Ukrayna köyü ya da kasabasıyla birlikte yeni suçlar da gün yüzüne çıkmaktadır.
  • Çok sayıda Ukrayna vatandaşı (yüz binlerce çocuk da dahil olmak üzere) izinsiz bir şekilde ve çoğu zaman zorla Rusya topraklarına sürülmüştür.

Ukrayna halkı haklı olarak bu saldırgan savaşın pasif kurbanları olmayı reddediyor ve elinde silah olsun ya da olmasın işgale karşı aktif ve kitlesel bir şekilde direniyor. Halkın çok geniş çaplı karşılıklı dayanışması ve özörgütlenmesi, pek çok farklı biçimdeki uluslararası destek gibi, bu direnişin devam etmesini sağlamada hayati bir rol oynuyor.

Ukrayna halkının dünyanın gözü önünde öldürülmesi ve bağımsız Ukrayna’nın yok edilmesi sona ermelidir! Rus işgaline karşı mümkün olan en yüksek sesle uluslararası protesto ve Ukrayna halkıyla mümkün olan en geniş dayanışma her zamankinden daha gereklidir.

Bizler, dünyanın dört bir yanından örgütler ve kişiler olarak, 24 Şubat haftasını Rus işgaline karşı ve Ukrayna ile dayanışma için küresel bir eylem haftası haline getirmek üzere bir çağrı başlatıyoruz.

  • Ukrayna için barış, Rus savaşına hayır! Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bombardıman derhal durdurulsun ve tüm Rus birlikleri Ukrayna’dan çekilsin!
  • Rus işgaline karşı haklı direnişini sürdüren Ukrayna halkıyla mümkün olan en geniş destek ve dayanışmayı gösterelim.

Kurumunuzun adını bu çağrıya eklemek için info@ukraine-solidarity.eu adresine yazabilirsiniz.

Yorumlar kapalıdır.