Tarihte bu ay | Çorlu Tren Katliamı’nın 5. yıldönümü

8 Temmuz 2018’de Uzunköprü-Halkalı seferini yapan TCDD yolcu treninin Çorlu yakınlarından geçerken yağış nedeniyle 5 vagonu devrildi. Burada 25 insanımızı kaybettik, 317 kişi ise yaralandı.

Çorlu bir tren kazası değildi ama katliamıydı. Katliamın arkasında açık ihmaller ve jeoteknik hatalar mevcuttu. Eğer bölgede meteorolojik araştırma yapılıp gerekli zemin tedbirleri alınmış olsaydı Çorlu Tren Katliamı yaşanmayacaktı. Katliamın yaşandığı menfez geçişinde başlıca mühendislik parametrelerinin dikkate alınmamış oluşu ve de üzerine, söz konusu alanda toprak dolgu yapılmış olması, hâlihazırda yaklaşmakta olan bir felaketi zaten çağırıyordu.

2013 yılına kadar demiryolu güzergâhlarında görevli olan “yol bekçileri”nin maliyet kapsamında işlerine son verilmesi; rutin günlük kontrollerin yapılmaması; TCDD Yapım ile TCDD Taşımacılık dairelerinin 14 Haziran 2016 yılında ayrılması sonucunda yapım ve taşımacılık plan ve hedeflerinin birlikte değerlendirilmemesi; şartname kriterlerinin müteahhit firmaların insafına bırakılması; demiryollarının, çalışanlarının ve emekçi halkın ihtiyaçlarının merkeze alınarak işletilmiyor oluşu ve ülkedeki kritik konumların kadrolaşmaya açılarak zenginleşmenin ve servet biriktirmenin kanalları haline getirilmiş olması; bütün bunlar Çorlu’da yaşanan katliamın sebepleri olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni tren katliamlarının da daima gündemde olduğuna işaret ediyor.

Henüz bir ay önce, haziran ayının başında Türkiye, Çorlu’da yaşanana benzer bir tren katliamının ucundan döndü. Şiddetli yağışlar nedeniyle taşan sular, tarım arazileriyle birlikte İzmir-Aydın-Denizli demiryoluna ağır bir şekilde zarar vermişti. Pamukkale ilçesine bağlı Goncalı ve Korucuk mahalleleri arasında oluşan su birikintisi, demiryolunda çökmelere neden oldu. Yoğun yağmur nedeniyle Denizli’de rayların altında boşalma oldu ve toprak kaydı. Bölge halkının seferber olmasıyla hareket halindeki bir tren son anda durdurulabildi ve onlarca hayat kurtarıldı.

Çorlu’nun üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen bugüne dek tutuklanan bir sorumlu bile olmadı. İhmallerden, plansızlıktan ve insanlarımızın hayatlarını kaybetmelerinden sorumlu olan siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında kovuşturma başlatılmadı.

Demiryolu Bakım Müdürü, Yol Bakım ve Onarım Şefi, Hat Bakım ve Onarım Memuru ve yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi hakkında ise taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme nedeniyle açılan dava sürüyor.

Yorumlar kapalıdır.