İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’ndan OVP, vergi adaleti ve Filistin’e destek konulu kitlesel basın açıklaması

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), 22 Ekim Pazar günü işçi düşmanı Orta Vadeli Plan ile kıdem tazminatının gaspına karşı durmak ve Filistin halkıyla dayanışmak için Taksim’de AKM önünde toplantı. Buradan Sputnik grevcilerinin grev çadırının bulunduğu Süzer Plaza’nın önüne yürüyüp burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüyüş ve açıklamaya DERİTEKS, Gıda-İş, Liman-İş, Sağlık-İş, TGS, TÜMTİS ve DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikalarının İstanbul şubeleri katılım gösterdi.

Üzerinde “Kıdem Tazminatımız Gasp Edilemez! OVP Değil İnsanca Yaşam, Vergide Adalet İstiyoruz!” ve “Katil İsrail, Filistin’den Defol! İsrail ile Yapılan Tüm Anlaşmalar İptal Edilsin!” yazılı iki pankartın taşındığı yürüyüş süresince “OVP Değil İnsanca Yaşam”, “Kıdem Hakkımız Gasp Edilemez”, “Katil İsrail Ortadoğu’dan Defol” gibi sloganlar atıldı. Yürüyüş kolunun en önünde grevci Sputnik işçileri yer aldı.

“Sputnik İşçisi Yalnız Değildir” sloganı ile varılan grev çadırının önünde yüzlerce işçinin konumlanmasıyla basın açıklamasına başlandı. Basın açıklaması Deriteks Sendikası Tuzla Şube Başkanı ve İİSŞP Dönem Sözcüsü Hikmet Numanoğlu tarafından okundu. İsrail’in Gazze’de etnik temizlik niteliğindeki saldırıları kınanıp hükümete İsrail ile yaptığı tüm anlaşmaları iptal etmesi çağrısı ile başlayan basın açıklamasında tüm konfederasyonların Filistin’de yaşanan katliam karşısında bir araya gelme gerekliliği vurgulandı.

Basın açıklamasında krizin tüm faturasının emekçilere kesilmek istendiği ifade edilirken “OVP denen bu çıkış yolunda, yine işçi ve emekçilere kemer sıkmaları önerilmektedir. Patronlar kârlarını katlarken işçi sınıfı açlığa mahkûm edilmektedir. OVP ile birlikte kıdem tazminatı da yeniden gündeme getirilmiştir,” dendi. Aranan çıkış yolu için de emekçilere yönelik saldırıların durdurulmasının yanı sıra “Vergide adalet sağlanmalı; çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır. Vergi dilimleri düşürülmeli ve ekonomik programlar sendikaların önerileri alınarak planlanmalı ve düzenlenmelidir,” dendi.

Basın açıklamasında son söz Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş’a verildi. Durmuş, Rus devletine ait olan bir haber ajansının Türkiye’de yasaları çiğneyebildiğini vurgulayarak direnişlerinin kararlılıkla devam edeceğini söyledi. Tüm yürüyüş ve basın açıklaması süresince yüzlerce işçinin kararlılığı ve Sputnik grevcilerinin coşkusu bu kitlesel açıklamaya karakterini veren şeyler oldu.

Yorumlar kapalıdır.