Operasyonlar durdurulsun!

BDP’nin çağrısıyla dün (16 Mayıs) saat 13.00’te Taksim Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen sosyalist grupların Kürt halkı ile birlikte gerçekleştirdiği protesto eylemi saat 15.00’e kadar sürdü.

PKK’nin tek taraflı ilan ettiği “eylemsizlik” kararına rağmen yoğunlaşan devlet operasyonlarını protesto etmek ve 12 gerillanın devlet güçleri tarafından katledilmesine tepki göstermek için bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi oturma eylemi gerçekleştirdi.

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku adaylarının da katıldığı eylemde Sabahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Mustafa Avcı’nın yanı sıra ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da bir konuşma yaptı.

Oturma eylemi boyunca kitle “Katil Erdoğan!”, “İntikam!”, “PKK halktır, halk burada!”, “Şehit Namırın!”* sloganları attı.

Bu esnada eyleme katılmak üzere yola çıkanların otobüslerinde, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun seçim bürolarından çıkmalarına izin verilmeyerek ya da eylem alanına girmek isterken gözaltına alındıkları haberi ulaştı.

Tartışmalar ve gerginlik içinde geçen görüşmelerde polis aldığı emri yinelemekle yetindi ve kitlenin Taksim Meydanı’na yürüyüşüne izin verilmedi.

Galatasaray Meydanı’ndaki kitle saat 15.00’ten sonra Tarlabaşı BDP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Gerginlik ve polisin tutumu, il binasına ait sokağın girişinde çatışmaya dönüştü. Polis gaz bombalarıyla saldırdı. Araya giren BDP yöneticileri polise geri çekilme çağrısı yaptı ve kitleyi yatıştırarak parti binasının önüne kadar getirdi.

Polis barikatları, TOMA ve diğer zırhlı araçlarla gerçekleştirilen ablukanın yarattığı gerilim yeniden çatışmaya dönüştü ve çatışmalar yaklaşık 1,5 saat boyunca sürdü.

BDP il binasına gaz bombaları atıldı. Polis saldırıları sonucu parti binasına sığınan yüzlerce kişi atılan gaz bombalarından etkilendi. Bu sırada Blok’un seçim araçlarının da lastikleri patlatıldı.

Ayrıca, Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre dün ve bugün 14 ilde düzenlenen ev baskınları ve gösterilere müdahalelerde en az 253 kişi gözaltına alındı. Mayıs ayı başından bu yana siyasi gerekçelerle gözaltına alınan Kürtlerin sayısı en az 771’e yükselirken, son dört buçuk ayda ise bu sayı 3559’a çıktı.

Bu saldırılara karşı Kürt halkının acil taleplerini hatırlamak gerekiyor.

Askeri ve siyasi operasyonlar derhal sona erdirilsin.

Anadilde eğitim ve anadilin kamusal alanda kullanım hakkı anayasal güvence altına alınsın.

Kürt halkının meclisteki temsilini engelleyen yüzde 10 seçim barajı kaldırılsın.

Ayrımsız, tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın.

*Şehitler Ölmez.

Yorumlar kapalıdır.