Berkin yüzbinlerin omuzlarında yıldızlara uğurlandı

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle yoğun bakımı alınan Berkin Elvan günler sonra, verdiği yaşam mücadelesine yenik düştü. Cenazesi ise iktidarın kindar ve riyakar tutumuna verilen en güzel cevaptı. Ve 16 kiloluk beden, hükümetin onuru karşısında o kadar ağırdı ki, onu yüzbinler taşıdı.

11 Mart’ta hayata gözlerini yuman Berkin’in bir gün sonra cenazesi, öğle saatlerinde vurulduğu yer olan Okmeydanı’ndaki mahallesine on binlerce kişi tarafından getirildi. Cenaze 15:00’te Şişli Meydanı’na getirildiğinde, kalabalığı tek bir fotograf karesine sığdıracak bina yüksekliği yoktu. Yüz binler, tıpkı Gezi direnişinin o kollektif ruhunu yeniden yaşatırcasına hepbir ağızdan bağırdı; “Berkin Elvan 15’inde bir fidan”, “Berkin’in katili AKP’nin polisi”…

Onlarca siyasi parti, dernek, STK ve sendikanın katıldığı törenin bitiş noktası Feriköy mezarlığı olacaktı. Fakat kalabalığın çokluğu ve polisin aniden Osmanbey Pangaltı metro çıkışında kitlenin önünü kesmesiyle kortejin büyük bir bölümü durduruldu. Fakat yüz binlerce insan hep bir ağızdan “Faşizme karşı omuz omuza” diyerek tepkisini gösterdi. Bu sırada kortejlerden Taksim’e doğru parça parça kopuşlar oluyordu. Kitleyi dört TOMA ve 150-200 çevikle kesen polis, 17:30 gibi aniden gaz bombaları ve basınçlı suyla saldırmaya başladı.

Gezi’den bu yana AKP’nin kokuşmuş pervasızlığı ve kindarlığıyla bilenmiş yüz binlerce insan, Berkin’in katilinin 270 küsür gün sonra hala yakalanmaması, üstüne iktidarın olayı küçümsemesi, üzerine gitmemesi, kısacası AKP’nin pişkinliğinin ayyuka çıkması yüzünden insanlar o kadar kızgındı ki, AKP kendi elleriyle Gezi ruhunu geri getirdi.

Berkin ilk değildi elbet, çocuk bayramı olmasıyla övünen Türkiye’de bir başbakanın hırsı ve temsil etiği yapının çıkarları için sekiz gencin toprağa verilmesi ve katillerin hiçbirinin yargılanmaması, AKP’nin Türkiye tarihinde kara lekeden başka bir şey olamadığını gösteriyor. 90’lardaki faili meçhullerden kurtulmakla övünen iktidarın aldığı yol, iğne boyundan az.

Katilleri tanıyoruz, biliyoruz. Sadece Berkin’in değil, Gezi direnişi öldürülen herkesin failleri yargılansın! Eğer siz yargılamazsanız gün gelir 31 Mayıs’ta uyanan ruh yargılar.

Hoşçakal kara kaşlı çocuk!

Yorumlar kapalıdır.