Alibeyköy’de iş cinayeti protestosu

Torunlar İnşaat’ta yaşanan iş cinayetinde 10 işçinin hayatını kaybetmesi, Eyüp/Alibeyköy’de de protesto edildi. Eyüp Karadolap Mahallesi’nde, Karadolap Mahalle Meclisi’nin çağrısıyla düzenlenen eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı. “Susma haykır, taşerona hayır!”, “Kader değil bu bir cinayet”, “İşçilerin katili sermaye düzeni” gibi sloganların atıldığı eylemde, Veysel Karani Caddesi bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Mahalle Meclisi adına basın açıklaması, inşaat işçisi bir meclis üyesi tarafından okundu.

Basın açıklamasında cinayetin sorumlularının şirket yetkilileri ve AKP hükümeti olduğu, mücadelenin sorumlular yargılanana ve işyerlerindeki kölelik düzeni ortadan kardılanana dek süreceği vurgulandı. Karadolap Mahalle Meclisi adına yapılan basın açıklamasının tam metni:

Dün Mecidiyeköy’de Torun Center’da meydana gelen iş cinayetinde 10 işçi kardeşimizi kaybettik. Aynı işyerinde Nisan ayında da bir iş cinayeti gerçekleşmiş ve 19 yaşındaki bir işçi hayatını kaybetmişti.

AKP iktidarı döneminde, daha fazla kâr hırsı uğruna, işçilere karşı adeta kanlı bir iç savaş yürütüldü. Bu yılın ilk 8 ayında 1270 işçi iş cinayetinde hayatını kaybederken, 11 yıllık AKP iktidarında 12 binden fazla işçiyi yitirdik.

Bu cinayetlerin nedeni taşeron sistemini temel çalışma düzeni haline getirilmesi ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin, AKP iktidarının gözetiminde ve denetiminde, tümüyle rafa kaldırılmış olmasıdır.

Soma’da kaybettiğimiz 301 madencinin kanı henüz kurumamışken, ülkenin dört bir yanından işyerlerinden, madenlerden ölüm haberleri gelmeye devam etmektedir. Mevcut kölelik düzeni işyerlerinde sürmeye devam ettikçe Torun Center cinayeti de ne yazık ki son olmayacaktır.

Cinayetin ardından açıklama yapan şirket yetkilileri ve hükümet sözcüleri, cinayetin sorumluluğunu pişkince üzerinden atmaya çalışmaktadır. Bizler katillerin kim olduğunun bilincindeyiz. Cinayetin sorumlusu olan şirket yetkilileri ve AKP hükümeti yargılanana kadar mücadelemiz sürecek.

Bir kez daha haykırıyoruz:

Taşeron sistemi kaldırılsın!

Bütün işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri derhal yerine getirilsin.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri patronun denetiminde çalışan işçilerin denetimi altında gerçekleştirilsin.

Cinayetin sorumluları yargı önüne!

Çalışma Bakanı istifa!

Yorumlar kapalıdır.