Liselerde paralı eğitim

Her yıl okullar açılırken MEB açıklamalar yapar: “Eğitim ücretsizdir, zorla bağış alınmaz.” Bunların hepsinin yalan olduğunu biliyoruz. Aynı yalanları o kadar çok dinledik ki…

Eğitimi ve okulu kâr getirecek bir hizmet ve ticarethane olarak gören hâkim sınıfın çıkarlarının savunusunu okullarda müdürler üstleniyor. Okul Aile Birliği (AOB) ve müdür patron gibi davranıyor. Bu yıl bizden ‘katkı payı’ olarak 150 YTL istiyorlar. AOB ve müdür okulun döner sermayesiyle uğraşırken 150 YTL’nin ne demek olduğunu unutmuşa benziyor. Üstelik tehdit ediliyoruz. Bu parayı bugün ödemezseniz mezun olurken toplu alırız, diyorlar. Özellikle son sınıfları diplomayı alamazsınız diye korkutuyorlar. Merak ediyoruz neden bu kadar paraya sıkıştılar? Kantinden kira olarak ayda 7000YTL alıyorsunuz, her sene okula yeni kayıt yaptıran öğrencilerden milyarlarca YTL ‘ayakbastı parası’ alıyorsunuz, okulun bahçesini otopark olarak kullandırıyorsunuz, tiyatro salonunu kiralayıp duruyorsunuz, yetmiyor mu?

Onlara yetmiyor. Her koşulda bahaneleri hazır. Okullarda çalışan işçilerin maaşlarının devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz ve sağlıklı yemek yemek istiyoruz. Okulların doğalgaz gibi giderlerini ödemek istemiyoruz. Okul ticarethane değildir! Müdürlerinizi istemiyoruz! Biz öğrenciler, öğretmenler ve okul işçileri kendi kendimizi yönetebiliriz. Bunun için örgütlenmenin, okul komitelerini kurmanın vaktidir!

İC Okuru Bir Lise Öğrencisi

Yorumlar kapalıdır.