Emperyalizmin ve AKP hükümetinin savaş politikalarının karşısında, Suriye devriminin yanındayız!

Suriye’den Türkiye’ye açılan top ateşi sonucunda, 3 Ekim’de 5 kişi hayatını kaybetti. AKP hükümeti, bu olayı Suriye’ye dönük müdahaleci politikalarını güçlendirmek için kullandı ve bir misilleme olarak

Suriye’yi top ateşiyle bombalarken, hükümete Suriye’ye dönük bir askeri müdahale yetkisi veren savaş tezkeresini Meclis’ten geçirdi.

Suriye’deki gelişmeler karşısında AKP hükümeti tam bir açmaz içerisinde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Esad rejimine olan desteğini çekmesinin ardından, kendi himayesinde etkin bir muhalefet bloğu inşa ederek devrimi kontrolü altına çabası başarısızlığa uğradığı gibi, Suriye Kürdistanı’nda, Kürt halkının bölgenin yönetimini ele geçirmeye başlamasıyla AKP hükümeti, hiç de ummadığı bir manzara karşısında kaldı. Tam da bu nedenle, gerek Suriye Kürdistanı’ndaki gelişmeleri gerekse de iç savaş sürecini kendi denetimi altına alabilmek adına, AKP hükümeti, Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulmasının en aktif savunuculuğunu yapmakta.

Fakat emperyalizmin Suriye’ye dönük bir askeri müdahaleye şimdilik yanaşmadığı bir ortamda, ne tampon bölge kurulması türünden projeler ne de Türkiye’nin tek başına Suriye’ye savaş açması, imkan dahilinde olan seçeneklerdir. AKP hükümetinin yaptığı savaş çığırtkanlığı, Suriye politikasındaki açmazının üstünü örtmek için koparılan yaygaradır.

Kuşkusuz, bu durum, Suriye’ye dönük bir dış müdahalenin hiçbir biçimde gündemde olmadığı anlamına gelmiyor. Politik durumda yaşanacak dramatik değişimler, bu seçeneği bir anda ön plana itebilir. Bizler, her durumda, “Suriye’nin Dostları” adı altında biraraya gelen ABD, Türkiye, İngiltere, Fransa gibi devletlerin de, Esad rejimini destekleyen Rusya, Çin, İran’ın da Suriye’ye dönük müdahalelerinin karşısındayız.

Esad rejimine dönük gerçekleştirilecek bir dış müdahale, her şeyden önce Esad rejimine karşı kahramanca mücadele eden Suriye halkına zarar verecek, Esad’a meşruiyet kazandıracaktır. Esad’a karşı mücadele eden Suriye halkının, devrimi ellerinden çalmak isteyen emperyalizmin ve Türkiye hükümetinin yardımına ihtiyacı bulunmuyor. Suriye’de ihtiyaç duyulan, dünya işçi sınıfının ve solunun Suriye devrimi için örgütleyeceği enternasyonal dayanışmadır.

Yorumlar kapalıdır.