Direniş ruhu Yoğurtçu Parkı Forumu’nda sürüyor!

Türkiye genelinde halk tarafından parklarda yapılan forumlar vasıtasıyla seferberlik ve dayanışmanın güçlendirildiği bir süreçten geçmekteyiz. Forumlar, direnişin Taksim’le sınırlı olmadığını göstermesinin yanı sıra, bizleri her akşam kendi kaderimizi tayin etmek üzere tartışmaya davet etmesi bağlamında da, mücadelenin sürekliliğinin sağlanması açısından verimli ve önemli yapılar.

Bunlar arasından mücadeleci tavrıyla öne çıkan forumlardan birisi de Kadıköy-Moda halkının yoğun katılım gösterdiği Yoğurtçu Parkı Forumu. Forumlar hareketinin başladığı ilk günden itibaren düzenli ve istikrarlı bir şekilde toplanan ve organize olma konusunda başarılı adımlar atan Yoğurtçu Forumu, neredeyse her akşam, kendi aldığı kararların öncülüğüyle, Kadıköy ilçesinde protesto yürüyüşleri düzenliyor. 29 Haziran’da Taksim Dayanışması’nın çağrısına uyan YPF, 31 Mayıs Hareketi’nin taleplerini yinelemek için kitlesel olarak Taksim’e gelmişti. Bunun yanı sıra 28 Haziran akşamı, yine YPF öncülüğünde, Kadıköy-Moda halkı Lice’de devletin silahlı baskı aygıtlarının, kalekol yapımını protesto eden bir Kürt gencinin katlinin hesabını sormak için, on binler olup sokaklara döküldü. “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarıyla inleyen bu protesto, “Zonguldak-Botan el ele!” sloganlarıyla kendisini ifade eden tarihi Zonguldak yürüyüşünü akıllara getirdi. Ardından YPF, tabanından çıkan kararla, 30 Haziran günü LGBT Onur Yürüyüşü’ne katılım göstererek, bütün ezilenlerin ve sömürülenlerin yanında saf tuttuğunu gösterdi.

Forum içerisinde Hukuk Atölyesi’nden Hayvan Hakları Atölyesi’ne kadar pek çok atölyenin kurulmuş olması da, forumun tüm ezilenlerin yanında olduğunun bir göstergesi. Şimdilerde ise, Yoğurtçu halkı, Madımak katliamının yıl dönümünde “zaman aşımını” ve Ethem’in katilinin serbest bırakılmasını protesto etmek için 2 Temmuz’u tartışıyor. Yoğurtçu Forumu, Abbasağa, Kozyatağı, Göztepe, Ataşehir, Acıbadem ve Doğancılar forumlarını da katarak büyük bir yürüyüş hazırlığında.

Yoğurtçu Parkı Forumu, çoğu forum gibi şehirde üretim merkezlerinden ve bu merkezdekilerden uzakta kalışı olumsuz bir nokta olsa da, mücadeleci ve enerjik karakteri Yoğurtçu halkına, kitlesel seferberlikleri daha ileri taşınabilecek imkanlar sağlıyor. Tam da bu noktada Yoğurtçu’da mahalle komiteleri kurma kararı alınmış olması çok önemli bir adım. Eğer bu komiteler Kadıköy’deki protestoları ve yürüyüşleri örgütlemesinin yanı sıra, Kadıköy’deki hayatı da örgütleyebilecek bir toplumsal dinamikliğe sahip olabilirse, yani katılımcıların kendi mahallerindeki yaşamı organize etmek yönünde adımlar atabilirse, mücadeleyi bir etap daha yükseltmiş ve iktidarın ve aygıtlarının politik krizini daha da derinleştirmiş olacağına inanıyoruz. Örneğin, Yoğurtçu parkı tıpkı diğer forumlar gibi, bu komiteler aracılığıyla Mart 2014’te gerçekleşecek yerel seçimleri önüne koyduğunda gerici, baskıcı ve neoliberal AKP hükümetinin geriletilebilmesinde, hatta iktidardan uzaklaştırılmasında çok etkin bir rol üstlenebilir.

Erdoğan iktidarının sonu, forumlarda kendini dışa vuran öfkenin kararlı ve planlı bir mücadelesiyle gelecektir. Bu nedenle mahalle komitelerinin hayat bulması, Yoğurtçu halkının açığa çıkardığı ruhun devamı açısından oldukça önemli gözüküyor.

Yorumlar kapalıdır.