HDP’li belediyelere kayyum atanması: Bu bir salgın fırsatçılığı mı?

Bizce hayır, iktidar baskıcı uygulamalarına kaldığı yerden devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerde Kürt illerindeki belediyelerden 65’ini kazandı. HDP’nin kazandığı 3’ü büyük, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde toplam 65 belediyeden 6’sına mazbata verilmezken, 40’ına kayyım atandı. Önceki dönem Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyum atanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li Batman Belediyesi ve Diyarbakır’ın Silvan, Lice, Ergani ve Eğil ilçe belediyeleri dahil beş belediyeye daha kayyum atandı. “Daha” diyoruz çünkü 31 Mart’tan sonra atanan kayyumların üçüncü dalgası bu. Kayyum atamalarının ilk dalgası Ağustos 2019’da Diyarbakır, Mardin ve Van ile başlanmıştı. İkinci dalga ise 2019’un son aylarında gerçekleşmişti. Bu dönemde 29 HDP’li belediyeye kayyum atanarak HDP’li belediye sayısı 27’ye düşmüştü. Son olarak ise, İçişleri Bakanlığı haklarında yürütülen soruşturmaları gerekçe göstererek 23 Mart’ta Batman; Bitlis’in Güroymak; Diyarbakır’ın Eğil, Ergani, Silvan, Lice; Iğdır’ın Halfeli ve Siirt’in Gökçebağ belediye eşbaşkanlarını görevden alarak yerine kayyum atandı. HDP’nin elinde şu an 18 belediye kaldı.

Bu bir salgın fırsatçılığı mı? Bizce hayır, iktidar baskıcı uygulamalarına kaldığı yerden devam ediyor. İktidar hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın halk tarafından seçilmiş kişileri gözaltına alarak veya tutuklayarak halkların iradesini yok saymaya devam ediyor. Hatta halk sağlığının tehdit altında olduğu şu günlerde tam da infaz yasası görüşülürken, çoğunluğu Kürt siyasetinden olan siyasi tutsakları salınması bir yana, daha fazla sayıda siyasetçinin içeri atılması demokratik hakların tamamen zapturapt altına alınmasıdır. Siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalı, kayyum atanan belediyelerin yetkileri seçilmiş belediye başkanlarına iade edilmelidir.

Yorumlar kapalıdır.