Seçmen iradesine müdahale Kadıköy’de protesto edildi

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri milletvekillerine dönük tutuklamaları protesto etmek için Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde bir araya geldi. “Halkların İradesi Gasp Edilemez!” pankartı ile bir araya gelen çeşitli sol, sosyalist grup ve partilerden, sendika ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler vekillikleri düşürülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasını protesto etti. Tutuklamaların ardından Enis Berberoğlu’nun cezası ev hapsine çevrilirken, Güven ve Farisoğulları cezaevlerinde tutulmaya devam ediyor.

Protesto boyunca sıkça “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Faşist AKP, işbirlikçi MHP” sloganları atıldı. Yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilli Dersim Dağ’ın yanı sıra Musa Piroğlu ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Akdoğan katılırken, basın açıklamasını Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayfer Koçak okudu.

Açıklamada söz alan HDP’li vekil Dağ, bu saldırının direnen halkların mücadelesine bir saldırı olduğuna dikkat çekerek, direniş alanlarını terk etmeyeceklerini ve faşizme boyun eğmeyeceklerini dile getirdi. Ardından konuşan Musa Piroğlu ise iktidarın Kürtlere ve emekçilere saldırı içinde olduğu, bu nedenle birleşik mücadelenin öneminin giderek arttığını vurguladı.

Basın metninde ise, iktidarın ülkeyi ekonomik ve siyasi krizler ülkesi haline getirdiği, bu tutuklamalar ile seçmenin temsil hakkının ellerinden alındığı ifade edildi. Siyasetçilerin siyaset yaptığı için cezalandırılmasının demokratik haklara bir saldırı olduğu, bu nedenle tutuklamaların siyaset yapma hakkına, seçmen hakkına, demokrasiye vurulan siyasi bir darbe olduğu belirtildi. Bu nedenlerle basın açıklaması ‘tüm muhalif kesimleri sıranın kendisine gelmesini beklemeden ortak mücadeleye ve alanlarda birleşmeye çağrı’ ile sonlandı.

Yorumlar kapalıdır.