Yemeksepeti kuryesi sendikalaşma sürecini anlattı

İki yıla yakındır Yemeksepeti Banabi’de kurye olarak çalışıyorum. Türkiye’de işsizliğin tavan yaptığı son yıllarda birçok farklı meslekten işçi burayı kurumsal bir şirket olmasından dolayı tercih etti. Yüksek lisansını bitirip iş bulamayanlardan hizmet sektörünün farklı alanlarında çalışanlara kadar geniş bir yelpazeden bahsedebiliriz. Kimi yükselip daha iyi yerlere gelmek için, kimi ise işsizlik ve pandemi dönemini atlatana kadar bu işe başladı. Hepimizin amacı onuruyla güvenceli bir işe sahip olmaktı. Yemeksepeti bize uçsuz bucaksız kariyer imkanlarından vaat ederken bizler maaşımızı bile düzgün bir şekilde alamayacağımızı bilmiyorduk. Ne de olsa Türkiye’deki en genç, en yenilikçi şirket. Nevzat Aydın da sözüm ona “demokrat” bir yönetici. Hakkımız en azından asgari ölçekte korunur zannediyorduk. 

Pandemi dönemi, günlük 11 saatin altına düşmeyen çalışma temposuyla geçti. Evde kalamadık bari ücretlerimiz düzgün yatsın diye bekledik. Ancak bu öyle bir şirket ki, 400-500 lira eksik yatan ücretlerimizin hesabını bile soramadık. 

İşçi arkadaşlarımızla bir araya gelerek görüşüp konuştuktan sonra örgütlenelim ve sendikalı olalım dedik. Madem işçi olarak ciddiye alınmıyoruz biz de anayasal hakkımızı kullanalım, belki ciddiye alınırız diye düşündük. Patronun işçi düşmanlığı öyle büyükmüş ki sendika üyeliğimizi düşürmek için işkolunu değiştirdi. Aylarca süren faaliyetimizi bir evrak ile yok etti. Yani Nevzat Aydın hem hakkımız olan ücreti ve çalışma şartlarını bize vermedi hem sendika hakkımızı gasp etti. 

Biz yine durmadık, yolumuza devam ettik. Yemeksepeti İşçi Komitesi olarak adımızı artık daha fazla insan duydu. Sesimizi bütün ülke duydu ama Yemeksepeti asla duymadı. 

En sonunda bir yıla yakındır süren faaliyetimiz artık sonuca ulaştı. Artık Yemeksepeti’nde yetkili bir sendikamız var. TÜMTİS ile yürüttüğümüz bu faaliyet, binlerce Yemeksepeti işçisi için büyük bir umut. Patron Nevzat Aydın bizi sosyal medyada engellese de, Yemeksepeti yönetimi sesimizi duymamak için üç maymunu oynasa da biz inadımızdan vazgeçmeyeceğiz. Sendika hakkımızı tüm engellemelere rağmen kazandık. Yıllardır işçilerin sadece alınteriyle değil, kanıyla da servetine servet katanlara karşı artık bizim de bir sendikamız olacak. 

Şimdi geriye kalan sadece Yemeksepeti yönetiminin anayasal kazanımımıza saygı göstermesi. Çünkü istediğimiz şey sadaka değil, tam olarak hak ettiğimiz ücreti, çalışma şartlarında iyileştirmeyi, güvenceli işi ve hız baskısı yüzünden ölmeden, yaralanmadan çalışmayı istiyoruz. 

Yemeksepeti İşçi Komitesi olarak kazanımımıza sahip çıkacağız. İşçilere reva görülen ölümüne çalışma ve açlık düzenine son vereceğiz. Yemeksepeti çoğunluğu elde edip Çalışma Bakanlığı’ndan yetkimizi almış olmamıza rağmen yetkimize itiraz etti. Bu itirazı da yeneceğiz ve Yemeksepeti’ne sendikayı sokacağız.

Yorumlar kapalıdır.