İliç’te altın madenciliği faaliyeti derhal durdurulsun!

Erzincan İliç’te Çalık Holding ve Kanadalı SSR Mining firmasının ortaklığındaki Anagold Madencilik tarafından işletilen madende siyanür taşıyan borunun patlaması sonucunda büyük bir ekolojik yıkım yaşandı. Bölgede yaşayanlar sızıntının Karasu Nehri’ne vardığını ifade ediyor. Yaşanan büyük ekolojik yıkıma karşı ise bakanlık cüzi para cezaları ve geçici faaliyet durdurma ile yetinmekte.

Anagold Madencilik şu anda sızıntı miktarının basına yansıdığından az olduğunu ve sızıntının hemen temizlendiğini ifade etmekte. Asla güvenilemez bu beyanların yanı sıra, ifade ettikleri düzeydeki bir siyanür sızıntısının dahi hemen temizlenemeyeceği, sızıntının devam edecek ölümcül sonuçlara yol açacağı bilinmelidir. Yaşanan bu ciddi ekolojik yıkımın sorumlusu Anagold Madencilik ve ölüm saçan madenlere onay verip, bugüne değin ciddiye alınır bir denetim gerçekleştirmeyen bakanlıktır.

Her şeyden önce hasarın boyutu hakkında güvenilir bir bilgiye erişilememektedir. Sızıntının ne boyutta olduğunu bilmek, birinci derecede bir halk sağlığı sorunu olması açısından önemli olmasının yanı sıra, ekolojiye verilen hasarın telafi edilmesi adına da elzemdir. Yetkililer, daha önce atık havuzu hakkında onlarca şikâyette bulunan bölge insanları ile beraber şeffaf bir denetim gerçekleştirip sonucu kamuoyu ile paylaşmalıdır.

SSR Mining ve Çalık Holding’in kârı doğadan ve yaşamdan daha önemli olamaz. İşçi ve emekçiler için hiçbir faydası olmayan altın madenciliği faaliyeti derhal durdurulmalı, verilen tüm zararların telafi edilmesi ve bölgenin eski haline getirilmesi için gerekli tüm kaynak firmalardan tazmin edilmelidir.

Yorumlar kapalıdır.