İspanya sınırında göçmen katliamı: “Polis şiddetine son!”

İspanya ve Fas sınırı arasında yeni bir göçmen katliamı yaşandı. Cesetlerin üst üste yığıldığı korkunç görüntülerin ortaya çıktığı bu olaylara ilişkin İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in İspanyol devleti partisi Enternasyonalist Mücadele’nin yaptığı açıklamayı paylaşıyoruz.

24 Haziran sabahı Melilla sınırını geçme girişimi gerçekleşti. Özerk Şehir Yönetimi’nin açıklamasına göre, çoğunluğu Sudan ve Çadlılardan oluşan yaklaşık 2000 kişi sınıra yaklaştı ve 500 kişi sınırı geçmeye çalıştı. Özerk Şehir Yönetimi tarafından Göçmenler için Geçici Kalma Merkezi’ne yönlendirildikten sonra komiserliğe götürüldüler.

İspanyol devleti ve Fas’ın güvenlik güçlerinin polis şiddeti 37 gencin ölümüne ve 300’den fazla kişinin hastanelere gönderilmesine neden oldu. Yaralı sayısı o kadar fazlaydı ki bölgedeki tüm hastaneler doldu.

İspanyol devleti ve Fas’taki insan hakları savunucularının daima gündeme getirdiği gibi göçmenlerin fiziksel şiddete, saldırganlığa, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelelere maruz kalmasına bu kez Fas kolluk güçlerin tarafından tutuklanan kişilerin yere atılmış ve yığılmış halde bulunan cesetlerinin olduğu görüntüler eklendi.

Bu olay, Madrid ve Rabat arasındaki son diplomatik krizin, İspanya hükümetinin Batı Sahra’daki çatışmada Fas Krallığına destek vermesiyle sonlanmasının ardından gerçekleşti.[1]

Çoğunluğu batı ve orta Afrikalı siyahlardan oluşan göçmenlerin zorla tutulduğu yerleşimlerde maruz kaldıkları muamele katlanılması imkânsız bir noktaya geliyor. Fas devlet güçlerinin dağlarda hayatta kalmaya çalışan insanlara yönelik benzeri görülmemiş şiddet olaylarına ilişkin pek çok belge açığa çıkıyor. Her geçen gün daha fazla insan tutuklanıyor.

Göçmenlere dönük bu baskı sınırın her iki tarafında, hem İspanyol devletinin hem de Fas’ın topraklarında yaşanıyor.

Enternasyonalist Mücadele olarak İspanyol ve Fas polis güçlerinin saldırısını şiddetle kınıyor ve şunları talep ediyoruz:

-İnsan haklarının herkes için bütünüyle garanti altına alınması

-Fas ve İspanyol devletindeki tedhişin sorumlularının cezalandırılması için bu iki ülkedeki insan hakları örgütlerinden, mağdurlardan ve ailelerinden oluşacak bir araştırma komisyonunun kurulması.


[1] Fas Krallığı Batı Sahra’da Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı ve bağımsızlık için sürdürdüğü mücadele karşısında çok uzun yıllardır baskı ve şiddet politikaları uyguluyor. Kendisini “İspanya tarihinin en ilerici hükümeti” olarak sunan PSOE-Podemos hükümeti, Fas Krallığıyla yaptığı bu anlaşmayla, Fas’ın Sahra halkına dönük şiddet politikalarına onay vermiş oldu (çevirmen notu).

Yorumlar kapalıdır.