Çin’de kapitalist diktatörlüğe karşı halk protestolarına destek!

26 Kasım Cumartesi gününden beri Çin genelinde çeşitli şehir ve üniversite kampüslerinde protestolar gerçekleşmekte. Binlerce kişi, hükümetin “sıfır Covid” politikasına ve zorunlu kitlesel karantinalara karşı öfkeyle sokakları doldurdu.

Çin’in en kalabalık şehri Şanghay da evlerde zorunlu karantinanın son bulması talebiyle 27 Kasım Pazar günü protestolara katıldı. Sokağa çıkan bazı kesimler “Özgürlük istiyoruz”, “Tüm kısıtlamalar kaldırılsın” sloganları atarken bazıları da öfkeyle “Şi Cinping istifa et” ve “Komünist Parti istifa et” sloganlarını atıyor.

Protestoları tetikleyen, bölgesel başkent Urumçi’deki bir apartmanda 10’dan fazla kişinin ölmesine ve onlarcasının ciddi şekilde yaralanmasına yol açan ölümcül yangın oldu. Yerel makamların, “alevlerin yoğunluğuna rağmen karantina kurallarının çiğnenmemesi için” insanların binadan hızla çıkmasına engel olması eleştirildi.

Protesto gösterileri Pekin, Şian ve Nankin’deki üniversitelere yayıldı. Videolarda Pekin Tsinghua Üniversitesi’nden bir öğrenci kalabalığının “Demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü” yazılı bir pankart taşıdığı, bazılarının milli marş ve Enternasyonal marşını söylediği görülüyor.

Günler öncesinde, çokuluslu şirket Foxconn’da ücretler için ve karantina karşıtı kitlesel bir işçi protestosu gerçekleşmişti. Yüzlerce fabrika işçisi eylem yaptı ve çevik kuvvete meydan okudu.

Aşırı karantina uygulamaları, kapitalist Çin Komünist Partisi (ÇKP) diktatörlüğünün baskıcı politikalarının bir parçası. İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak; işçilerin, öğrencilerin ve halkın Çin Komünist Partisi ve Şi Cinping diktatörlüğüne karşı protestolarını destekliyoruz. Zorunlu ve baskıcı karantina uygulamalarına karşı ve ifade özgürlüğü ile grev yapma ve örgütlenme özgürlüğü için verilen halk mücadelesini desteklemek üzere en geniş uluslararası dayanışma çağrısı yapıyoruz. Çin Komünist Partisi ve Şi Cinping diktatörlüğüne son!

Yorumlar kapalıdır.