İDP, grevdeki Kartonsan işçilerini ziyaret etti

Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu, İzmit’te yer alan Kartonsan fabrikası işçileri 22 Aralık’tan bu yana grevdeler. 170 işçinin çalıştığı fabrikada altı aydır devam eden toplu iş sözleşmesi sürecinde patronun emekçilerin taleplerini kabul etmemesi üzerine işçiler üretimden gelen gücünü kullanmaya gitti. İşçi Demokrasisi Partisi, grevlerinin 22. gününde Kartonsan işçilerinin ve sendikaları Selüloz-İş’in haklı mücadelesiyle dayanışmak için grev alanını yeniden ziyaret etti.

Pak Grubu bünyesinde bulunan Kartonsan patronlarının kendilerini “sosyal demokrat” olarak tanımladıkları halde işçilerin hak arayışlarına engel olmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten işçiler, bu ikiyüzlülüğe karşı mücadelede kararlı olduklarını belirtiyor. İşçiler, haftalardır coşkulu bir şekilde sürdürdükleri grevin arkasında kenetlenmiş bir haldeler ve bu deneyimin çok öğretici olduğunu söylüyorlar.

“Kameraları bize çevirdiler”

Grev alanında kurulan çayhanedeki bir sohbette işçilerden biri şöyle belirtiyor: “Şimdi içeridekiler bizim buradaki coşkumuzu gördüklerinde iyice moralleri bozuluyor. Tüm kameraları bizim alana çevirdiler, sürekli izliyorlar. Ama biz coşkuluyuz; madem görmek istiyorlar, kararlılığımızı gösteriyoruz.”

İşçiler, grevin başarıya ulaşması için şu anda en çok ihtiyaç duydukları şeyin diğer sendikaların da Kartonsan işçisiyle dayanışma göstermesi olduğunu söylüyorlar. Kartonsan’ın bulunduğu bölge birçok örgütlü fabrikayla dolu. Çeşitli fabrikalardan işçilerin grev ziyaretleri hem Kartonsan işçisi için moral kaynağı oluyor hem de patronun üzerinde basınç oluşturuyor. İşçiler bu bağlamda konfederasyonların da daha etkin bir çalışma yürütmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyorlar. Kartonsan işçisinin insan onuruna yaraşır bir ücret dahil haklı talepleri için dayanışmayı sürdürmek önemini koruyor.

***

Editörün önerileri:

Yorumlar kapalıdır.