Refah’ın işgaline hayır! İsrail, Filistin’den dışarı!

Hamas, Mısır’ın önerdiği ateşkesi imzalama isteğini dile getirirken, İsrail de Refah’ta askeri saldırı başlattı. 7 Mayıs Salı günü erken saatlerde İsrail ordusu, Mısır sınırındaki aşırı nüfuslu kentin bir kısmını bombaladı ve bunun sonucunda 18 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. İsrail, “Refah Operasyonu”nu başlatmak için İsrail tanklarının Refah’ın Gazze tarafını kontrol altına almasını ve Mısır ile olan sınır kapısının 8 Mayıs Çarşamba gününe kadar kapatılmasını emretti; bu da insani yardım, gıda, su ve ilaca erişim ile bombardımanda yaralanan kişilere acil tıbbi müdahalenin engellenmesine sebep oldu.

“Refah Operasyonu”, İsrail Nazi-Siyonizminin tarihi hedeflerini tamamına erdirmeyi ve Filistin halkını kendi topraklarından çıkarıp yaşanamaz bir bölge olan el Mavasi’ye doğru sürmeyi, ardından da burayı silahlı işgalcilerle kolonileştirmeyi amaçlıyor. İsrail saldırısından önce Refah’ın nüfusu 200 bindi. Büyüklüğü 65 kilometre kareyi aşmayan kent 1,5 milyon mülteci aldı.

Refah’a yönelik askeri operasyon, Netanyahu’nun yalnızlaştırılmasını derinleştiren soykırımcı karakterini bir kez daha ortaya çıkaran bir başka savaş suçudur ve böyle olmaya da devam edecektir. BM ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), zorla yerinden edilmeye müdahale etmeyi reddediyor. Avrupa diplomasisinin başkanı Josep Borrell bile operasyonu “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. İsrail’in ana müttefiki olan ABD emperyalizmi şu ana kadar operasyonu desteklemeyi reddetti ve “Gazze’nin diğer bölgelerinde gördüğümüz gibi yoğun kentsel ortamlarda yaratabilecekleri etkiyi” önlemek için Siyonist ülkeye 3.500 bomba sevkiyatını geçici olarak durdurdu. Gazze’deki soykırım niteliğindeki işgali destekleyen Biden, şimdi gelecekteki ABD seçimlerini düşünerek seçmen tabanının desteğini kaybetmekten korkuyor.

Ateş altında müzakere: emperyalist diplomatik başarısızlık

4 Mayıs Cumartesi ve 5 Mayıs Pazar günü Hamas, Mısır ve Katar tarafından önerilen üç aşamalı ateşkes teklifini kabul edecekti. Bu teklif İsrail’in geri çekilmesini, Hamas’ın askeri olarak çekilmesini ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyordu. Ancak Netanyahu bunları “İsrail Devleti için korkunç bir yenilgi” olarak nitelendirerek reddetti. Hamas’ın 7 Mayıs Salı gününe kadar müzakereleri tamamlamak için Kahire’ye dönmesi gerekiyordu ama bu asla gerçekleşmedi. Ateş altında Filistin lehine bir ateşkes müzakeresi yapmaya çalışılırken, İsrail saldırıya yeniden başladı ve tek başına Refah’a askeri saldırı gerçekleştirdi.

İsrail Devleti’nin sömürgeci karakteri, tarihi Filistin topraklarının tamamını işgal etmeyi amaçlıyor ve bu amaç doğrultusunda, askeri gücünü ve emperyalizmin kendisine 70 yılı aşkın süredir bahşettiği dokunulmazlığı kullanıyor. Netanyahu ve onun aşırı sağcı dini hükümeti, barışın etnik temizlik hedefleriyle bağdaşmaması nedeniyle herhangi bir ateşkesi veya mütarekeyi kabul etmiyor.

Küresel seferberlikler ve emperyalist kriz

ABD ve Avrupa’da üniversitelerdeki muazzam öğrenci seferberlikleri Joe Biden hükümetini ve onun emperyalist politikasını duvara toslattı. Baskılara, zulme, kriminalize edilmeye ve binlerce tutukluya rağmen öğrenci kampları ve işgalleri sürüyor ve Avrupa’ya yayılıyor. New York’taki Columbia Üniversitesi’ndeki eylemlerden Barselona ve Amsterdam’daki üniversite işgallerine kadar öğrenci hareketi kalıcı bir ateşkes ve soykırımın sona ermesi talepleriyle sahneye çıkıyor. Dahası, hükümetlerin ve üniversitelerin soykırımcı İsrail devletiyle her türlü ilişkiyi kesmesini talep ediyorlar. İlişkiyi kesme talepleri, Barselona Üniversitesi’nde olduğu gibi, akademisyenler tarafından da sahipleniliyor.

Bu dalga, Filistin halkıyla küresel dayanışmanın büyüdüğünün açık bir ifadesidir ve emperyalist politikayı sorgulayarak İsrail’in Filistin’de askeri ve siyasi zaferini imkânsız kılmaktadır. Avrupa emperyalizmiyle birlikte İsrail’in ana müttefiki olan ABD, Ortadoğu’daki küresel jandarmasını silahlandırmak için milyarlarca dolar harcadı. Ancak 1960’larda Vietnam Savaşı’na karşı çıkan seferberlikle ve seferberliklerin anısıyla yüzleşen Joe Biden desteğini geri çekerek “Refah Operasyonu”nu desteklemeyi reddediyor. Böylece emperyalist bloğu kısmen parçalayarak İsrail’in yalnızlaşmasına daha da katkıda bulunuyor. Siyonist devletin sınırları içerisinde gerçekleşen eylemlerde ifade edilen şey ise, Netanyahu’nun rehinelerin geri dönüşünü garanti edememesinin kınanmasıdır.

Filistin direnişini desteklemek için 15 Mayıs’ta küresel bir seferberliğe!

Üniversite kampları ve işgalleri, izlenecek yolu işaret ediyor. Dünyanın çeşitli şehirlerindeki kitlesel seferberlikler baskıyla karşı karşıya kalmasına rağmen yayılmaya devam ediyor. Siyonizm ve müttefikleri, Gazze’de 40 binden fazla insanın ölümüne yol açan katliama rağmen çıkmaza girmiş durumda.

15 Mayıs, İsrail devletinin kurulmasının ardından Filistinlilerin topraklarından zorla sürgün edildiği Nakba’nın 76. yıl dönümünü olacak. 1948’de Siyonistler ile ABD ve Avrupa emperyalizminin dayatmasıyla 750 bin Filistinlinin acımasızca yerinden edilmesi, bugün yaşanan katliamın başlangıcıydı ve amacı Filistinlileri yerinden etmek, Filistin kaynaklarını yok etmek ve topraklarını işgal etmekti. Bugün işlenen soykırım suçuyla, 76 yıl sonra bu hedefi pekiştirmeye çalışıyorlar.

İUB-DE olarak, İsrail’in apartheid rejimini mağlup etmek adına öğrenci, işçi ve halk eylemleriyle sürekli dayanışma göstermek ve bunları genişletmek için dünya çapındaki tüm güçleri seferber eden birleşik eylem ve mücadelelerin geliştirilmesine devam etme çağrısında bulunuyoruz. Bu doğrultuda, tüm hükümetlerin İsrail’le diplomatik, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkileri kesmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz. Soykırıma silah sevkiyatına ve ekonomik yardıma son vermek için sokaklara çıkalım. ABD filosu Filistin Denizi’nden çekilsin! Açlığa yol açan ve askeri soykırıma son vermek için, yaralılara insani yardım ve tıbbi yardım girişinin yanı sıra enkaz altında kalanları arama-kurtarma çalışmaları için sınır kapıları açılsın. Derhal ateşkes! Refah’ın işgaline hayır! Tüm Siyonist birlikler, nehirden denize tüm tarihi Filistin topraklarından çekilsin! Tüm mülteciler kendi topraklarına dönebilsin! İsrail Filistin’den çekilsin! Irkçı olmayan, birleşik, laik ve demokratik bir Filistin için! Nehirden denize özgür Filistin!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

8 Mayıs 2024

Yorumlar kapalıdır.