Ankara’da üniversite öğrencileri gözaltında

Ankara’da mahkeme kararı ile düşürülen toplu taşıma fiyatlarının tekrar arttırılmasını protesto etmek amaçlı Hacettepe’li ve ODTÜ’lü öğrenciler tarafından 17 Mart çarşamba günü düzenlenen halk otobüsüne ücretsiz binme eylemi polis engeline takıldı.

Saat 16:00 sularında dağıtılan bildirilerden sonra 17:00 ve 17:30 halk otobüsü seferlerine ODTÜ’lü öğrenciler kart basmadan bindiler. Bunun üzerine şoförler otobüslerini hareket ettirmeyip amirlerine haber verdiler. Bir süre sonra hareket eden otobüsler ODTÜ’nün A4 isimli kapısına geldiklerinde çevik kuvvet ekipleri tarafından karşılandı. Çevik kuvvet ekipleri zor kullanarak, öğrencileri yere yatırıp kelepçelemek yoluyla aşağılayarak 99 ODTÜ öğrencisini gözaltına aldılar. Bu olaylara paralel olarak gelişen Hacettepe Üniversitesi’ndeki eylemlerde de benzer manzaralara rastlandı ve 28 öğrenci gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde ODTÜ’deki öğrenciler arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için ikinci bir eylem yaparak içerideki halk otobüslerinin dışarı çıkmasını engelleyip otobüsün üzerine sprey boya ile slogan yazdılar. Bu eylem ise öğrencilere karşı bir koza dönüştü.

Bu yaşanan olayların üzerine belediye başkanı Melih Gökçek ertesi gün basın toplantısı düzenledi ve yapılan olayların sonuçlarını kullanarak her zamanki gibi kendisini haklı göstermeyi başardı. Yaptığı açıklamalarda öğrencileri hedef gösteren Gökçek, ayrıca öğrencileri okullara halk otobüsü göndermemekle tehdit etti.

Yazan: ODTÜ’lü bir öğrenci, 18 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.