Sınavların körelttiği gençlik

Selamlar,

Ben, İstanbul’da okuyan bir lise öğrencisiyim. Dile getirmek istediğim sorun ise gençliğin önemli sorunlarından birisi olan ÖSS. Yani sınavla eleme sistemi… Tam olarak kimi eliyorlar? İşçi olacakları; açlığa, yoksulluğa mahkûm kalacak insanları eliyor bu sistem. İşçi olabilecekler en azından karnını doyurabiliyor gerçi bir emrin, bir patronun, yani bir sömürücünün altında çalışarak…

Burjuvalar, patronlar sınıfı zaten hep yerinde duruyor ve yeni köleleri arasından genç takımını bu sınavla seçiyor. Sınavla eleme sistemi sınavda elenen o büyük çoğunluğun karşılaştıkları soruları ve sorunları kendi sorunuymuş gibi algılamasına yarıyor sadece. Sistem bu sınavla, okumayıp işsiz kalan insanların “sorun bende yeterince zeki değilim” demesini istiyor.

Şu an ben de lise son sınıftayım ve temmuz ayında dershaneye başladık. Yaptığımız tek şey birkaç formül ezberledikten sonra üzerine günde 250 soru çözmek. Bu robotlaştırmanın yanında bırakın bir hobiyi ben kitap okuduğum zaman bile azar işitebiliyorum. Nerede kaldı özgürlük?

Ben en azından bir dershaneye gidebiliyorken belki de birçok arkadaşım dershaneye gidemediğinden, ek kaynak alamadığından ÖSS’de ‘başarılı’ olamıyor ve bu genç arkadaşlar toplumdaki işsizlik yüzünden bunalıma giriyorlar, gasp, hırsızlık gibi çeşitli olumsuzluklara sürüklenebiliyorlar.

Bizleri köreltmeye çalışan bu sistemde refah içinde yaşayan gençlerse şu anki mülk sahiplerinin çocukları ve geleceğin mülk sahipleri. Bunlarsa herhangi bir çaba sarf etmeden babasının yerine oturarak sömürüyü devam ettiriyorlar. Hayatımızın zindan olmasına izin vereceğimize, geleceğin işçileri olacak bizler şimdiden bir bütün halinde işçi sınıfının yanında yer almalıyız. Yine de tüm yoldaşlarıma sınavlarında ve hayatlarında başarılar diliyorum.

İC Okuru bir liseli

Yorumlar kapalıdır.