İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı kadınların isyanı

Genç Mahsa Amini’nin ölümü İran’da kitlesel protestoların fitilini ateşledi. Güvenlik kamerası görüntülerinde Amini’nin kılık kıyafetiyle ilgili “rehberlik” alması için İran ahlak polisi tarafından götürüldüğü “yeniden eğitim” merkezinde yere yığıldığı görülüyor. Bu polis birimi ülkenin kolluk kuvvetlerinin bir parçası. Bu, kadınları kamusal alanda başörtüsü veya hicap takmaya zorlayan kılık kıyafet kurallarını da içeren, İran İslam Cumhuriyeti’nin katı patriyarkal normlarını uygulamayla görevlendirilmiş bir birim.

Genç kadının ölümünden sonra, ülkenin her yanından yüz binlerce kadın saçlarını kestiler ve şehir meydanlarında başörtülerini yaktılar. Başkent Tahran’dan muhafazakârlığın kalesi olarak bilinen Meşhed’e kadar onlarca şehirde protestolar görüntülendi. Mahsa Amini 22 yaşında bir Kürt kadın. Doğu Kürdistan’daki en az on iki şehirde, rejim karşıtı Kürt örgütlerin grev çağrısı yapması üzerine dükkanlar kapatıldı.

Ülkeden bize ulaşan görüntülerde protestocuların “kadın, yaşam, özgürlük” diye slogan attıkları görülüyor. Protestocuların bu zalim baskıya nasıl cesurca karşı koyduklarını ve başörtülerini çıkarıp nasıl yaktıklarını görebiliriz. Bunun yanında, kadınların hükümete ve İran dini lideri ayetullah Ali Hamaney’e karşı cesurca “diktatöre ölüm” diye bağırdıkları görülüyor. Hükümet ise tüm bunların karşısında internete, Whatsapp ve Instagram’a erişimi kesmişti.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’den kadınlar olarak, İbrahim Reisi’nin kapitalist ve otoriter yönetimi ve polis teşkilatı tarafından yalnızca başörtüsünü “düzgün takmadığı” gerekçesiyle şiddetle baskı altına alınmaya devam eden kadınların cesur eylemleriyle dayanışıyoruz. Bununla birlikte, insan hakları örgütü Hengaw’ın bildirdiğine göre (22 Eylül 2022) yüzlerce kişinin tutuklandığı ve en az dört kişinin de öldüğü eylem ve seferberlikleri gaddarca bastıran İran polisini lanetliyoruz. Tüm ülkelerden feminist örgütleri, siyasi örgütleri ve insan hakları örgütlerini bu zulmü kabul etmemeye ve hep birlikte kadınlarla ve İran halkıyla dayanışma içinde hareket etmeye çağırıyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’den kadınlar

Yorumlar kapalıdır.