Sputnik’te grev kararlılıkla sürüyor

İşçi Demokrasisi Partisi olarak Sputnik’te sendikalaştıkları için işten atılan işçileri, grevlerinin 56. gününde ziyaret ettik. Sputnik’te çalışan gazeteciler ekonomik krize karşı daha iyi şartlar için bir yıl kadar süren bir örgütlenme çalışması sonrası Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlenmiş ve bakanlıktan yetkiyi alarak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamışlardı. Ancak birkaç görüşme sonrası işverenin tutum değiştirmesi sonucu işçiler grev kararı almış, Sputnik tarafı ise bu karara 24 sendikalı işçiyi işten atarak cevap vermişti. İşçiler grevi erkene alarak o tarihten bugüne mücadelelerini sürdürüyor.

İşverenin sendikaya karşı saldırıları, grev çadırının işyeri önünden uzaklaştırılmaya çalışılması, grev kırıcılar, işveren lehine hukuki ve bürokratik süreçler olsa da işçiler mücadelelerini sürdürmekte kararlılar. Bu kararlılığın arkasında örgütlülüğün gücü ve insanca yaşamak için verdikleri mücadelenin haklılığı yatıyor. Ayrıca burada elde edilecek bir zaferin, başta gazeteciler olmak üzere, işçiler arasında bir örnek teşkil edebilecek olması da grevin devamlılığında işçiler için önemli bir motivasyon kaynağı.

Sputnik işçileri tıpkı Agrobay, Trendyol ve daha birçok işyerindeki işçi gibi daha iyi bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları için anayasal hakkı olan sendikalaşmaya gittiler ve hukuksuzca işten atıldılar. İşe geri alınma, istedikleri sendikada örgütlenme ve daha iyi çalışma koşulları talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edecekler.

Sputnik grevinin sadece grevdeki işçilerin değil hepimizin mücadelesi olduğu gerçeğini en güzel gösteren olaylardan biri, grev çadırında otururken yoldan geçen otobüs şoförlerinin, belediye işçilerinin, inşaat işçilerinin ve birçok emekçinin kornalarla verdikleri destek olabilir.

***

Editörün önerileri:

Yorumlar kapalıdır.